06/13/16 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът съживява Северозапада с 240 млн. лв.

 Правителството е изготвило ударна програма на стойност 240 млн. лв. за икономическо съживяване на Северозападна България, която е най-изостаналият регион в страната и в целия ЕС. Сумата е посочена от премиера Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от ДПС Айхан Етем.

Средствата ще се вложат в периода 2017 година - 2025 година в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, което ще обхване точно 51 общини и 646 населени места. Фокусът на програмата ще бъде в три направления – икономически подем, укрепване на човешкия ресурс и подобряване на инфраструктурата и екологията, като първото е приоритетно и за него ще отидат най-много средства. Сред предвидените мерки са инвестиции в бизнес паркове, обновяване на предприятия, ударно строителство на пътища, развиване на туризма. За привличане на кадри в Северозапада пък премиерът е изредил като стъпки предоставянето на жилища за млади и квалифицирани кадри, както и осигуряването на студентски и други стипендии срещу ангажимент за работа в района.

Борисов изрежда и множеството други възможности за финансови инжекции в района чрез средствата от еврофондовете и чрез програми за сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия.

Наред с това премиерът подчертава, че от всички 51 общини в Северозапада, в 48 безработицата е над средната за страната, което дава опция на инвеститорите да се възползват от насърчителни мерки за реализиране на проекти там. Такива например са индивидуално административно обслужване в съкратени срокове, предоставяне на имоти при облекчени условия, финансова подкрепа за осигуровки на работници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване