06/13/16 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Камерън заплаши британците с лоши пенсии при развод с ЕС

 Британският премиер Дейвид Камерън отправи поредно предупреждение за негативни последици от евентуален "Брекзит". Пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване могат да пострадат, ако британците гласуват за излизане от ЕС, смята Камерън. Допитванията сочат, че възрастните хора са сред най-големите евроскептици, а са и най-активните, които имат намерение да гласуват на референдума.

Камерън предупреди, че ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градския транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, в случай на "развод" с Евросъюза. Междувременно ново проучване на общественото мнение, разпространено преди референдума във Великобритания на 23 юни, показва, че британците подкрепят с малка преднина оставането на страната в Европейския съюз. 44 процента се обявяват за оставане на страната в Европейския съюз. 42 на сто се обявяват против. 13% от анкетираните не са решили как ще гласуват на референдума. Резултатите от това проучване влизат в контраст с тези от друго, публикувано в събота във в. "Индипендънт", Според което привържениците на Брекзита имат 10% преднина.

Напускането на Великобритания ще лиши Европейския съюз от държава с ядрен потенциал и ще бъде „катастрофално“ за присъствието на блока на световната сцена, коментира АФП. Едва ли може моментът да е по-лош, от една страна са трудностите на ЕС с най-голямата миграционна криза от края на Втората световна война, а от друга е нарастващата опасност пред континента от тероризъм, подхранван от конфликта в Близкия Изток.

Същевременно шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изказа по време на интервю пред ВВС опасения, че излизането на Великобритания от ЕС заплашва общността на останалите 27 страни членки. Министърът смята, че излизането на Великобритания от ЕС може да провокира „домино ефект“ в останалите страни от Съюза. „Другите членове на ЕС могат да кажат: „Ако те могат да излязат, може би и ние трябва да организираме референдум и да излезем?“, опасява се Валстрьом.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване