06/14/16 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Информация във връзка с проекта за изграждане на Северна скоростна тангента

 Във връзка с твърденията на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация, свързана с проекта за Северна скоростна тангента:

 

 

Идейният проект за Северната скоростна тангента е възложен от Столична община и е приет от Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложител на изработката на техническия проект и на строителството на обекта. В идейния проект e заложено как да става пресичането на Северна скоростна тангента (ССТ) със съществуващата и бъдещата улична мрежа и кои булеварди да имат достъп до тангентата, той е съобразен с транспортната политика на общината за развитието на районите. Въз основа на идейния проект е изготвен и техническият, който изцяло е съобразен с действащия градоустройствен план.

Основната цел на ССТ е да свърже пресичащите се в София три европейски коридора и да осигури транзитното преминаване на трафика през града. Със своите три активни ленти за движение във всяка посока и редуцираното разстояние в сравнение със северната дъга на околовръстния път (по една лента в посока), ССТ облекчи трафика през центъра на града и през северната дъга на околовръстното шосе.

По дължината на трасето са разположени 7 напречни връзки и 5 пътни възела: пътен възел „Булевард Рожен”; пътен възел „Булевард Илиянци”; пътен възел „Булевард Чепинско шосе”; пътен възел „Източна тангента” и пътен възел „Софийски околовръстен път – АМ „Хемус”. Участъкът преминава над 3 реки – р. Какач, Владайска и Перловска река, и 6 канала, пресича 20 електропровода и газопровода и 20 водопроводни и канализационни мрежи. По протежението на тангентата има 19 големи съоръжения.

Средствата, отпуснати от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2207 - 2013 , са насочени за построяване на Северната скоростна тангента, а грижа на Столична община е изграждането на пътната мрежа до нея. Ангажимент на общината е да изгради локалните трасета или да ремонтира довеждащата улична мрежа, която да обслужва града и малките населени места на територията на общината.

Преди започването на изпълнението на ССТ връзката между кв. Илиянци и кв. Требич се осъществяваше посредством булевард „Рожен“ с по една лента в посока. Пресичането на булевард и ССТ беше преместено от около км 2+550 и в момента пресича ССТ чрез пътен надлез на км 2+880, който надлез отново едвулентов. Временното преместване на булеварда е заложено още в идейния проект да стане по този начин и съответно отчуждените имоти са за това техническо решение. Непосредствено след надлеза на км 2+880, а именно на км 3+084 ССТ се пресича от бъдещия булевард „Рожен“. Пътният възел „Рожен“ е изграден с проекта за ССТ и остава единствено да бъде изместен булевард „Рожен“ по новото трасе и по този начин жителите на тези два квартала ще могат да се качват и слизат безпрепятствено от ССТ.

Пътен възел „Илиянци“ пресича ССТ на км 4+854 на ССТ, като той ще свързва бъдещия булевард „Илиянци“ с ССТ. В разстояние от по-малко от два километра са предвидени две места за качване и слизане на ССТ в района, за който е подаден сигнала. Също така ССТ между тези два пътни възела (Рожен и Илиянци) може да бъде пресечена на следните километри от ССТ – 3+321 (улицата за Лукойл); 3+748 (естакада над жп. прелез – пътя за OMV); 3+887 (ул. Наука); 4+090 (Селскостопански подлез). Трябва да допълним и още две места, на които ССТ може да бъде пресечена в района на тези два пътни възела – на км 2+880 (сегашния булевард „Рожен“) и на км 5+687 (ул. Лазар Михайлов). На един къс участък от по-малко от 3 километра ССТ има два възела и 6 осигурени пресичания.  

Столична община е изготвила Подробен устройствен план на новия бул. „Рожен“, който е одобрен от Столичния общински съвет. За съжаление все ощеПУП-Парцеларен план не е влязъл в сила поради заведено дело, което е насрочено за разглеждане на 19 юни 2016 г. Обжалването възпрепятства реализацията на пътния възел на бул. „Рожен“ и доведе до забавяне в изпълнението.

Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община правят всичко възможно да се намери бързо решение на създалата се ситуация до окончателното изграждане на инфраструктурата в района.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване