06/15/16 10:16
(http://www.klassa.bg/)

Българските домакинства ще отделят 65% (764,72 лв.) от месечните си доходи си за лятна почивкa в страната и подобрения на дома

 Международният лидер във финансовите технологии и иновации в онлайн кредитирането - Фератум Груп, направи за втора поредна година своето проучване „Европейски летен барометър“ в 19 европейски държави сред 17,631 домакинства, изследвайки техните нагласи и намерения за планирани летни разходи тази година.

Данните сочат, че родните домакинствата ще отделят средно по 764,72 лв. от разполагаемия си месечен доход за почивка или за други социални дейности това лято, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и др. Що се касае само до летните почивки, българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход в почивка, спрямо други националности с по-висок икономически стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия. Страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия. Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. В класацията на Фератум домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

В проучването са анализирани и други данни като възприемане сред домакинствата на мобилното банкиране за разплащания по време на почивки, както и използването на все по-популярните AirBnb услуги за онлайн резервации на частни места за нощувки. 4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.  

Що се касае обаче до разплащания през мобилни устройства през отпускарския сезон, едва 35,36% от българските домакинства смятат да извършват такива мобилни транзакции, с което се нареждат на предпоследното място в класацията. За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%.

 

 

Допълнителна информация за Европейски Летен Барометър 2016

Проучването е проведено между клиентите на Фератум Груп в 20 държави под формата на

стандартизиран електронен въпросник за всички локации. Доходите са посочвани от анкетираните в местна валута, а относителната инвестиция за лятна почивка е изчислена като са съотнесени разходите за почивка към разполагаемия доход на домакинството във всяка отделна локация. Раполагаемите доходи за всяка държава се определят от покупателната способност на страната, базирано на данните на Световната Банка за 2014г.

В проучването са взели участие 17 631 домакинства. Анкетираните са на възраст между 25 и 65 години, като 55% от тях са жени. Средният нетен доход на домакинствата, взели участие в тези 20 държави варира между €624 – €4200. Средният нетен доход на българските домакинства, участвали в проучването, възлиза на 1176,50 лв. Средният брой членове на домакинствата, взели участие е 3,8.

В допълнение към демографските фактори, анкетираните са помолени да посочат размера на техния нетен разполагаем доход на месечна база, каква част от бюджета си заделят за лятна ваканция, за какви активности най-често харчат парите си, какъв метод на плащане предпочитат. Всички суми в проучването първоначално бяха изразени в местната валута на съответната държава. Броят на отговорите е закръглен, за да отрази по-точно покупателната стойност на всяка държава. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване