06/15/16 10:33
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ и БСП вкараха в партийна битка Програмата за селските райони

 Европейската комисия няма да разплати на България 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., твърди от два дни БСП. Министерството на земеделието категорично отрича това и настоява, че средствата, които са разплатени по проекти за 2015 г., вече са възстановени от Брюксел.

След пресконференции и обвинения от двете страни днес споровете между управляващите и социалистите продължават.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа в сутрешния блок на bTV документ от ЕК и заяви, че сумата е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган (който заверява след одит направените разплащания към проекти – бел. ред.).

„Правителството е поканено на 12 октомври на двустранна среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението и ефекта от него върху бюджета на ЕС”, каза тя. Според нея на тази среща ще стане ясно колко от тези пари все пак ще стигнат до България. 

Тези пари няма да бъдат върнати от Европа на България. Те ще се поемат от националния бюджет, в бюджета няма предвиден такъв разход, той ще бъде покрит от нов заем”, твърди Нинова.

Нищо от това не е вярно, извън едно писмо от ЕК, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред "Нова телевизия". „Само че трябва да ползваме минимална експертиза дори, за да можем да четем писмата. Този 1,1 млрд. близо е разплатен и възстановен“, настоява тя.

„Средствата – 522 млн. евро, са разплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие“. И те са ни възстановени от Европа, тъй като тези средства са европейски“, каза министърът.

Тя допълни, че остава значително по-малка сума за уравняване. По думите й не само няма спряна програма, но и разплащанията към фермерите продължават, включително по новата ПРСР. Но не било изключено да бъдат направени корекции, ако бъдат открити грешки. Ако са открити под 2% грешки, не се налагат финансови корекции, заяви Танева.

На въпрос дали Корнелия Нинова лъже Танева казва: „Категорично лъже извън съществуването на това писмо“.

Пред bTV зам.-министърът на земеделието Васил Грудев заяви, че сертифициращият орган е направил проверка на 1200 транзакции на Държавен фонд „Земеделие”, а ЕК счита, че трябва да са повече.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване