06/15/16 10:26
(http://www.klassa.bg/)

До месец подписват за пречиствателната станция на „Златни пясъци“

 Очакваме да бъде окомплектована документацията и в рамките на месец ще подпишем договора за безвъзмездно финансиране на втората фаза на проекта за рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция "Златни пясъци". Това съобщи във Варна след среща с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Кметът уточни, че вчера са изтекли сроковете за подаването на документи, а днес комисия ще отвори подадената документация. Портних посочи, че в късната есен би могло да има избор на изпълнител, а срокът за изпълнението на втория етап е 18 месеца. В действителност имаме уверение, че при добър график 12 месеца е реалистичен срок, за да бъде завършено строителството, каза той.

Министър Василева каза, че е разговаряла с кмета и с областния управител и за проблема, който е от години, с Шокъровия канал във Варна. По думите й общината е започнала разработването на проект, за да бъде разрешен проблемът със замърсяването на морето, което се предизвиква от канала. Кметът ме увери, че до края на месеца проектът ще е готов, каза министърът. Василева посочи, че министерството има готовност да съдейства, включително и с осигуряване на финансирането. Тя съобщи още, че при среща при областния управител вчера е било взето решение да се направят проверки и обследване за причината за замърсяването, което се предизвиква от канала. Ще се проверява и за нерегламентирани включвания, защото в канала би трябвало да се събират и отичат само дъждовни води, обясни Василева. По думите й ако има нерегламентирани включвания, те ще бъдат запушени, а нарушителите - санкционирани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване