06/15/16 16:42
(http://www.klassa.bg/)

ЕК отправи нови препоръки към Гърция за подобряване на функционирането на системата за убежище в страната

 Европейската комисия прие днес втората си препоръка за конкретни мерки, които Гърция трябва да предприеме, за да изпълни изцяло стандартите на ЕС в областта на убежището с цел по-успешно справяне с бежанската криза и евентуално възобновяване на прехвърлянията на търсещи убежище лица от други държави членки съгласно регламента „Дъблин“.

В тази препоръка се отбелязва, че въпреки трудната ситуация, пред която е изправена Гърция, от приемането на първата препоръка през февруари страната полага постоянни усилия да подобри своята система за предоставяне на убежище, включително чрез увеличаване на цялостния капацитет за прием и на капацитета на службата за убежище и чрез създаване на рамка за безплатна правна помощ и на нови апелативни органи. Въпреки това обаче е необходимо да се направи още много, преди да могат да бъдат възобновени прехвърлянията в Гърция по Дъблинската система, като целта е това да стане до края на годината.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Въпреки че през последните месеци миграционната криза продължи да поставя предизвикателства и да оказва натиск, Гърция постигна безспорен напредък в подобряването на своята система за убежище и осигуряването на по-добри условия за мигрантите и бежанците. Заедно с останалите държави членки Комисията ще продължи да оказва подкрепа на Гърция, за да бъдат предприети подходящи действия за овладяване на ситуацията предвид на големия брой кандидати за убежище, намиращи се в страната, така че тя да може постепенно да бъде включена отново в Дъблинската система“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване