06/15/16 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Електромерът на високо в гетата става дискриминация

 

Промяната ще се разпише в специализирания закон

Монтирането на електромери на високо в ромските махали ще се третира като дискриминация и потърпевшите ще могат да си търсят правата, като поискат обезщетение заради подобна мярка. Възможност за това дават публикувани от кабинета за обсъждане поправки в Закона за защита от дискриминацията, с които се разширява обхватът му и се въвеждат по-строги критерии за непряко неравно отношение. Разписват се изрични промени и в понятието „неблагоприятно третиране”, които също ще дадат възможност на жителите в тези махали, без значение дали са роми или не, да претендират за дискриминационно отношение.

В мотивите към промените изрично пише, че те се правят в отговор на писмо от ЕК във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, който в средата на миналата година указа, че поставянето на електромери на високо може да се счита за дискриминация към жителите. Въпросът стигна чак до там след запитване на Административния съд в столицата заради дело между „ЧЕЗ България” и Комисията за защита от дискриминация (КЗД). То бе заведено след жалба отпреди години на собственичка на магазин в ромския квартал в Дупница, която е от български етнически произход, че електромерите там са монтирани на височина от 6-7 метра, докато в останалите квартали се поставяли под 2 м и най-често в самия имот на потребителя.

След решението на Европейския съд обаче от компанията уточниха, че то не представлява наказание, а е само отговор на въпрос. Освен това мярката за електромери на високо се прилагала единствено с цел защита здравето и живота на хората, които опитват да крадат ток. Така в края на миналата година последва ново решение на ЧЕЗ за вдигане на електромери и в белослатинското село Търнава, в отговор на което пък местните жители скочиха на протест.

В последвалото писмото на ЕК обаче се уточнява, че в националните ни разпоредби има несъвместимост с европейските директиви и те противоречат на признатия като основно право принцип за недопускане на дискриминация. В отговор нашата държава поела ангажимент да ги изчисти и затова сега се правели и изричните поправки, които да са в съответствие с решението на Европейския съд.

Родната Комисия за защита от дискриминация пък е в очакване отчетът й за дейността през миналата година да бъде приет от Народното събрание, което по всяка вероятност ще стане утре. В него се посочва, че общо подадените жалби за този период са 995, като преобладават тези за неравно третиране на работното място, дискриминация заради увреждания, възраст или етническа принадлежност. От всички решения на КЗД през миналата година пък 40% са били отхвърлени и връщани за ново разглеждане при обжалването им в административните съдилища.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване