06/15/16 18:11
(http://www.klassa.bg/)

"Ислямска държава" пое отговорността и за убийство край Париж

 "Ислямска държава" пое отговорността за убийството на френски полицай и партньорката му край Париж, предаде Ройтерс, като се позова на свързаната с джихадистката групировка информационна агенция "Амак". Тя цитира източник от "Ислямска държава", който казва, че боец на джихадистката групировка е убил заместник-началника на полицейския участък в град Ле Мюро и неговата жена.
Нападателят казал при преговорите с полицията, че е от "Ислямска държава", предаде по-рано Франс прес, като се позова на изявление на прокуратурата на френската столица.
Свидетели разказали, че мъжът викал "Аллах акбар" ("Аллах е велик"), нахвърляйки се с нож на 42-годишния полицай в Манянвил, на около 55 км западно от Париж.
Разследването на случая е поверено на антитерористичното звено на съдебната полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност.
В късните часове на понеделник вечерта неизвестен мъж нападна и рани смъртоносно с острие френски полицай пред дома му в парижкото предградие Манянвил, след което нахлу в къщата и взе за заложници тригодишния му син и съпругата, която впоследствие също беше убита. Драмата завърши с щурм на спецчасти, при който нападателят беше ликвидиран.
Всички съмнения за ролята на близкоизточните терористи в тази трагедия сякаш изчезнаха малко по-късно. Източник близък до разследването заяви, че при преговорите нападателят е декларирал вярност към близкоизточната групировка "Ислямска държава". Източници казаха за Франс прес, че нападателят е бил замесен в неотдавнашно разследване за сирийска джихадистка връзка. Мъжът е бил осъден през 2013 г. за участие в джихадистка организация с връзки в Пакистан. Властите са го идентифицирали като Лароси Абала, на 25 години. Той е бил осъден на три години за "подготовката на терористични актове" заедно с още седем души. Следователите, които разследват убийството на полицай и приятелката му в парижко предградие, са открили в компютъра му списък с 6 възможни цели за нападение, предаде телевизионният канал iTele. В списъка са имената две публични фигури, но засега те не се разкриват.
Френският президент Франсоа Оланд свика спешна среща с представители на прокуратурата във връзка с убийството на полицейския служител и съпругата му. Отбелязва се, че разследването на двойното убийство е поверено на антитерористичния отдел на прокуратурата на Париж.
Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов от своя страна изрази съболезнования по повод смъртта на двойката, изтъквайки същевременно професионализма на спецчастите, щурмували къщата, в която нападателят се беше барикадирал със заложниците.
Казньов окачестви убийството на френски полицай като "жалък акт на тероризъм". Той добави, че държавата е изцяло мобилизирана срещу заплахата от тероризъм и са извършени над 100 ареста от началото на годината. Френският министър на вътрешните работи заяви, че заплахата от екстремистки нападения остава висока във Франция, Европа и Запада като цяло, предаде Асошиейтед прес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване