06/15/16 16:47
(http://www.klassa.bg/)

Комисията представя научни критерии за определяне на ендокринните нарушители в пестицидите и биоцидите

 Европейската комисия представи два проекта за правни актове, които ще дадат възможност за по-точна идентификация на химичните вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, в областта на продуктите за растителна защита и на биоцидите. Комисията предлага на Съвета и на Европейския парламент при определянето на ендокринните разрушители да се възприеме подход, основан на безспорни научни доказателства, както и да се приеме определението на СЗО за ендокринните нарушители.

Днешният пакет включва още:

— съобщение, в което се прави преглед на научния и регулаторния контекст;

— доклад за оценка на въздействието, в който се представят най-актуалните научни доказателства във връзка с различните критерии за идентифициране на нарушителите на функциите на ендокринната система и се предоставя информация за евентуалните последици.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви: „Научните критерии, които Комисията представя днес, гарантират запазването на заложеното в нашето законодателство в областта на растителната защита и на биоцидите високо равнище на защита на здравето на човека и на опазване на околната среда. Законодателството в областта на продуктите за растителна защита и на биоцидите е сред най-стриктните в света поради предвидената в него система за предварително одобрение, подробните изисквания за данни и основан на опасностите подход при вземането на решения. Днес Комисията потвърждава ангажимента си да защитава здравето на хората в Европейския съюз.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване