06/15/16 10:24
(http://www.klassa.bg/)

Лукарски: 23% ръст на чуждите инвестиции за година

 Ръстът на чуждестранните инвестиции у нас спрямо миналата година е 23%, каза във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски. Най-голям е броят на инвеститорите от Холандия, Русия и Германия, посочи той.

Министърът отбеляза, че евросредствата не правят българската икономика по-ленива, а по-конкурентноспособна. Като пример той посочи, че по ОП "Иновации и конкурентоспособност" към момента във Великотърновска област има 17 подадени проекта. В процес на реализация са 12 проекта по оста "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" на стойност повече от 10 милиона лева. За изминалия програмен период по ОП "Конкурентноспособност" на територията на Великотърновска област са реализирани успешно 76 проекта на обща стойност близо 100 млн. лв.

Божидар Лукарски коментира още, че има сериозен инвеститорски интерес към Северна България от чужди компании, които са се насочили към района на р. Дунав като главен европейски транспортен коридор. Стратегическата локация на Велико Търново не само в центъра на Северна България, но и съвсем близо до р. Дунав определят потенциала на областта за привличане на такива инвестиции. „Този интерес е заявяван многократно при мои посещения в чужбина и смятам, че можем да отговорим с много привлекателни условия чрез развитието на индустриални зони. Това е една от идеите, върху които работим с държавната „Национална компания индустриални зони“, допълни той.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване