06/15/16 10:23
(http://www.klassa.bg/)

Под 5% от българите банкират онлайн

 

Харчим заплатата си за седмица

Под 5% от българите ползват интернет банкиране. Това съобщи Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на една от банките у нас. Страната ни попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното ниво за ЕС, където процентът е 46 на сто. След България се нареждат само Македония и Румъния, а преди нея – Гърция, с минимално по-добър резултат. Първи в класацията се нареждат Норвегия и Финландия.

„Това ни дава преимуществото да направим по-адаптивни продукти, които да се впишат в нашите местни реалности. Онлайн банкирането в световен мащаб нараства с 35%. Посоката, по която работим, е възможност за достъп до банкови продукти и услуги чрез всички канали в една обща дигитална екосистема. За банките това е бъдещето, което ние виждаме и останалите по-развити банки в Западна Европа вече са достигнали“, обясни Димитрова.

Според Димитрова характерно за страната ни е, че клиентите все още наблягат на традиционните офиси за търсене на информация.

 

71% от хората търсят информация в банковите офиси

 

и от служителите на гишетата. Над 50 на сто пък се допитват предимно до роднини и приятели. Голяма част търсят отговор на въпросите си и в сайтовете на различните банки, както и в блогове и социални медии, посочи още Димитрова.

Ираван Хира, директор на IT компания у нас сподели, че 50-60% от служителите изхарчват цялата си заплата седмица след като я получат. Той заяви, че с промяна на поколенията, идват хора, които искат да потребяват много повече, отколкото техните родители. „Днешните младежи харчат всичко и не мислят как ще изкарат до следващата заплата“, допълни Хира.

Според данни представени от Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, става ясно, че

 

35% от младите могат да живеят без банките

 

57 на сто от запитаните пък са пояснили, че ако Google, Amazon и Apple предложат банкови услуги биха използвали техните продукти, а не традиционните финансови институции. „Клиентите са съвсем различни. Дори и да сме изостанали, трябва да си дадем сметка, че технологиите са вече част от ежедневието на нашите клиенти. Те са информирани и са сериозно предизвикателство за банковия модел“, обясни Андронов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване