06/15/16 17:28
(http://www.klassa.bg/)

"Спиди" раздава 6.03 млн. лв. дивидент

 "Спиди" ще разпредели 6.03 млн. лв. от печалбата си за 2015 г. като дивидент, става ясно от съобщение до борсата. Това прави брутно по 1.13 лв. на акция, 7.6% повече спрямо миналата година. Остатъкът от крайния финансов резултат за 2015 г. в размер на от около 6 млн. лв. ще бъде отнесен като неразпределена печалба. Решението е взето на общото събрание на акционерите във вторник и така компанията спазва обещанието си да разпределя половината дивидент сред акционерите.
 
При кого отиват парите
 
От излизането си на борсата през 2012 г. "Спиди" ежегодно раздава дивидент на акционерите си. Основен собственик в дружеството е изпълнителният му директор Валери Мектупчиян, който е притежава 66.42% от капитала на дружеството чрез компанията "Спиди груп". Той ще получи около 4 млн. лв. преди данъци.
 
25% от капитала на дружеството пък се притежават от френската "Геопост" СА, която влезе в компанията преди две години, инвестирайки 32 млн. лв в увеличение на капитала. Тогава като част от по-голяма операция "Спиди" придоби "Геопост България" и румънската "Дайнамик парсъл дистрибюшън", които бяха дъщерни на миноритарния акционер. Тя ще получи около 1.5 млн. брутен дивидент. "Геопост" (GeoPost) е собственост на френските държавни пощи La Poste.
 
На борсата
 
От началото на годината книжата на компанията са понижили цената си със 6.41%. Емисията не е от най-ликвидните, като през борсата рядко минават пакети с акции. Публикуването на информацията за плащането към акционерите не активизира търговията в сряда, оставяйки цената на 36.5 лв. Новината обаче едва ли е и изненадваща и е изконсумирана от пазара още при обявяване на поканата за ОСА. Ниската активност се дължи и на структурата на собственост, включваща мажоритарен собственик и голям миноритарен акционер. Свободно се търгуват по-малко от 10% от капитала.
 
Въпреки това "Спиди" оглави за втора поредна година К50 като най-доброто дружество на борсата на "Капитал". Причина за това е скоростното развитие на куриерската компания, което същевременно осигурява и ежегодните дивидентни плащания.
 
Добрите резултати
 
Първото тримесечие за "Спиди" отчете двуцифрен растеж. Приходите на компанията се повишиха с 16.4% до 32.75 млн. лв., като румънският пазар повишава дела си до 32% дял. Зад граница "Спиди" се занимава предимно с потребителки услуги и международни пратки, докато у нас работи и с корпоративни клиенти.
 
Ръстът на приходите в Румъния е 18.2% на годишна база, докато у нас те нарастват с 12.1%. Все още българският пазар носи по-голямата част от постъпленията, отговаряйки за 55.06% от всички приходи с тенденция този дял да се понижава.
 
До края на 2016 г. "Спиди" ще разширява мрежата си от офиси, като ще търси привличането на нови партньори. Паралелно с това компанията ще развива услугата си за икономично превозване на палета PalletOne.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване