06/15/16 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Танева: Програмата за развитие на селските региони не е спряна, нито имаме изискани 1 млрд.

 ПРСР нито е спряна, нито имаме изискани 1,1 млрд. по нея. Това заяви земеделският министър Десислава Танева, която дойде извънредно в парламента. Повод за извънредното й изказване пред депутатите стана изнесена от червените информация за проблеми с европарите. Танева показа на депутатите документи и с цифри разсея съмненията и притесненията за спрени средства. Тя обясни, че тази сутрин са били възстановени пари по програмата и показа платежни нареждания, с които вчера министерството е разплатило нови 56 млн.

"Можеха ли тези плащания да бъдат извършени, ако програмата беше спряна", запита риторично Танева.

По повод на изнесеното от БСП писмо, тя заяви, че за да бъде четено, то трябва да бъде първо разбрано, обясни, че то е пристигнало в официалния си превод на български на 9 юни и това е датата, от която текат всички срокове.

 

Писмото касаело доклада на сертифицирания орган за разплащанията за миналата година.

Танева призова лявата група да приеме заместника й Грудев, който да им покаже всички документи.

"Ние сме българи, трябва ли дребните ни политически амбиции да стават повод да бъде компрометирано доверието в българската земеделска общност", попита Танева. Тя даде пример, че като опозиционен депутат от ГЕРБ миналия мандат е лобирала пред групата си за подкрепа на земеделски политики на кабинета "Орешарски", защото те подпомагали функционирането на сектора. Когато сме в ЕС трябва да вървим по пътя независимо дали сме от БСП или ГЕРБ", каза още Танева.

Тя разкритикува червените, че с действията си вредят на държавата и затова не трябвало да се учудват на ниската избирателна активност.

"Ако като политици говорим лъжи, за да извлечем краткосрочни дивиденти, хората няма да ни вярват", каза Танева.

Земеделският министър заяви, че европейските програми не са за усвояване на пари, а са инструмент, който да подкрепи реализирането на политиките във всеки сектор. 

"Ще изтърпя критики, ако са за политики", категорична бе тя. Но обясни, че не трябва да има политическо противоборство, когато става дума за национален интерес, какъвто е земеделието.

"Няма успял общественик в историята ни, чието мото и манталитет е бил основан на отрицанието и на лошата енергия", завърши Танева.

Тя се извини на депутатите, че не може да остане на среща с тях, тъй като трябвало да посрещне земеделския министър на Русия.

 
 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване