06/17/16 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Износът ни нараснал с 400%

 

България е близо до предела на експорта си

Износът нарасна с 400% за периода между 2001 и 2015 г., сочат обобщени данни на Центъра за външноикономическо сътрудничество при Българска стопанска камара. Според информацията на БСК експортът през миналата година е достигнал 25,693 млрд. долара, като 15 години по-рано той е бил малко над 5 млрд. долара.

Общо 20 стоки и услуги съставляват 74,5% от общия експорт на страната, пишат още от БСК. Сред тях са зърнени култури, мед, пластмасови изделия, мебели и осветителни тела, оръжия и муниции, както и електроника. Най-голям ръст от

 

33 пъти бележи износът на детайли за коли

 

Сериозно развитие отбелязва и експортът на електроника и електротехника, като за 15 години той се е увеличил почти 12 пъти и се изкачва от 7-о на 2-ро място в износната ни листа. Значително увеличение от 12 пъти в експорта отбелязват маслодайните семена, освен тях с 11 пъти е нараснал износът на фармацевтичните продукти. Под средния ръст има при изделията от дърво (без мебелите). Доста по-слабо и със спад се представят стоките в групи „облекла и текстил“ и „желязо и стомана“, посочват още от БСК.

През последните 15 г. се наблюдава и леко изменение в качеството на стоките, които се изнасят. Макар че основната част остават суровини, прави впечатление нарасналият експорт на готови автомобили. Той се дължи както на скромното национално производство, така и на реекспорт на автомобили от висок клас, основно за Германия и в доста по-малка степен - за Турция, се посочва в документа. Експертите от БСК пишат още, че много сериозен ръст има при няколко електронни и електротехнически продукти, хладилници, пластмаси на листа, велосипеди, гумени тръби, както и при телевизори, които се карат към Италия и Великобритания.

По данните на камарата

 

Германия и Италия са водещи пазари

 

за български стоки, следвани от балканските ни съседи Турция, Румъния и Гърция. Сериозен ръст бележи износът ни за Китай, Полша, Чехия и Египет, а по-забележимо отстъпление има към САЩ и за Македония. През 2001 г. Китай се е нареждал на 41-во място, докато през миналата година е достигнал 9-о. Чехия се издига от 27-о на 16-о, а Египет от 25-о на 18-о.

България е близо до предела си в износа, смятат от БСК. Вече почти няма какво повече да предложим на външните пазари. Големият дял на износа на суровини и стоки с много ниска степен на преработка е показател за нарушени междуотраслови връзки, посочват от камарата. Суровините се изнасят не защото навън постигат по-добри цени, а защото в България няма купувач за тях, категорични са специалистите. Необходими са инвестиции в нови услуги и нови производства на стоки, както развитие на връзките между различните бизнес сектори за последваща преработка на продуктите и повишаване на добавената стойност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване