06/17/16 07:23
(http://www.klassa.bg/)

"Лукойл" обмисля да продаде активите си в България

 Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов съобщи, че компанията обмисля да продаде активите си в България, Румъния, Италия и Холандия. Това предаде руското издание РБК. Руският гигант има рафинерии в Европа единствено в тези четири държави.

Детайли липсват, но ако планът наистина бъде завършен, това ще означава, че в страната ще има нов ключов играч на пазара на горива. Руският гигант притежава единствената рафинерия и има най-голям дял на пазара на едро и дребно. Заради размера на бизнеса той може да бъде купен само от огромен друг представител на сектора.

Защо се продава

"Това не са активи, които към днешна дата се явяват стратегически за нас, в последните години се концентрираме върху геологическите изследвания, разработката на петролните и газовите находища. Това може да ни подтикне да предприемем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", пояснил Алекперов. И в четирите споменати държави "Лукойл" има рафинерии, като най-голяма е тази в Италия. Активите могат да бъдат продадени на части или заедно. Може да бъде предложено на акционерите и да създадат нова компания.

От "Лукойл България" отказаха да коментират темата, като препратиха към централата в Русия. Неясноти около новината са много: от това дали вече се водят разговори с инвеститори до по-едрия въпрос дали ще се продава само търговията на дребно и/или рафинериите. За България е странно, че решението се взима сега, след като миналата година беше завършена огромна инвестиция в бургаската рафинерия за 1.5 млрд. долара. Освен това съобщението идва в контекста на поредното проучване от страна на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазара на дребно и за злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас", макар че едва ли е предизвикано от проверката.

Акцията по изтегляне 

През 2014 г., за да оптимизира бизнеса си, "Лукойл" продава своите вериги на дребно в Източна Европа: 44 бензиностанции в Чехия, 75 - в Унгария и 19 - в Словакия. Свиването продължи и през 2015 г., като компанията продаде бензиностанциите си Украйна и Естония, а през първото тримесечие на тази и обектите в Полша, Латвия и Литва.

Заедно със съобщението си, касаещо България, Румъния, Италия и Холандия, Алекперов е обявил и че компанията напуска Саудитска Арабия. Руската компания навлезе в кралството през 2004 г. Там беше сключен договор за 40 години за сондиране и разработване на евентуални находища на природен газ в източния регион, близо до най-голямото нефтено находище в света - "Гавар". За изпълнението на проекта бе създадено съвместно дружество с държавната петролна компания Saudi Aramco, в което 80% от акциите бяха собственост на "Лукойл", а останалите - на Саудитска Арабия. Разходите на "Лукойл" за проучване в кралството се оценяват на 215 млн. долара. "Saudi Aramco получава всички полета, разработвани от нас, но ние сме се съгласили да останем партньори и да координираме действията си в международни проекти", обяснил още Алекперов, съобщават руските медии.

В България 

На българска територия "Лукойл" присъства през няколко компании - рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", търговецът на дребно и едро "Лукойл България", търговецът с авиационно гориво "Лукойл ейвиейшън България" и дружеството, занимаващо се с корабни горива "Лукойл България бункер". Бургаската рафинерия е компанията с най-големи приходи в страната, като за миналата година те са 5.3 млрд. лв. През 2015 г. в предприятието беше открита дългоочакваната инсталация за хидрокрекинг на гудрон на бургаската рафинерия. Проектът беше завършен през пролетта, като инвестицията в инсталацията е 1.5 млрд. долара. Съоръжението трябва да даде възможност да се преработва и най-тежката фракция на петрола, като това ще позволи да се извличат повече светли горива (бензин и дизел) от единица петрол, като рафинерията повиши ефективността си. Изминалата година е и една от най-успешните за производителят на горива в Бургас. По предварителни данни на "Капитал" тя е на загуба от само 39 млн. лв. Година по-рано, през 2014 г., негативният финансов резултат беше над половин милиард лева.

Търговското дружество "Лукойл България" е лидер в пазара на едро и в пазара на дребно в страната. При нея за 2015 г. също има свиване на загубата от 33 млн. лв. през 2014 г. на 6 млн. лв. през 2015 г.

Проблеми по места 

От изданието РБК припомнят, че през последните няколко години местното ръководство на компанията в Румъния имаше проблем с румънските власти. Те запорираха активи на "Лукойл" на стойност 2 млрд. евро. Няколко заподозрени, в това число директорът на дружеството, бяха обвинени в пране на пари и избягване на данъчно облагане. На румънския пазар "Лукойл" има и силни конкуренти. В края на април тази година беше обявено подписването на смесено предприятие между KazMunayGas (KMG), собственик на Rompetrol Group, и китайската China Energy Company Limited (CEFC), като китайската компания влиза с 51% в KMG. Новият партньор е с приходи за 2014 г. от 30.5 млрд. евро и инвестира в енергетиката, като сделката трябва да бъде одобрена от различни европейски и китайски регулаторни органи.

Освен през "Лукойл" Русия присъства и с друга голяма своя петролна компания в региона - "Газпром Нефт". Тя започна навлизането си в региона през 2009 г., когато купи мажоритарния дял в държавната "Нафтена индустрия Сърбия" и инвестира в рафинерията в Панчево.

В България "Лукойл" е пазарен лидер, като дългите година финансови загуби винаги са пораждали много съмнения. В началото на тази година Комисията за защита на конкуренцията след секторен анализ на пазара съобщи, че започва проверка за картел на пазара на дребно между седем големи вериги, включително "Лукойл България", а бургаската рафинерия ще бъде проверена за злоупотреба с господстващо положение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване