06/17/16 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Николай Нанков: Енергийната ефективност е дългосрочен приоритет

 Енергийната ефективност е дългосрочен приоритет на Европа, който ние, като правителство и общество, трябва да приемем с висока степен на сериозност. Тя е важна не само за развитието на публичния и частния сграден фонд, но и с оглед на климатичните проблеми, диверсификацията на енергийните източници и енергонезависимостта и затова темата ще е все по-актуална. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на семинар на тема „Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради“. Събитието се провежда в рамките на конкурса „ЕКООБЩИНА“, организиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Посолството на Франция в България, и Министерство на околната среда и водите под патронажа на Президента на Република България.

 

Даваме си ясна сметка, че енергийната ефективност е политиката, която най-много се доближава до приетата дефиниция за устойчиво развитие и съчетава в себе си екологично, социално и икономическо развитие, коментира Нанков. Той изрази мнение, че добрите практики в тази сфера трябва да бъдат споделяни и представи опита на България до момента.

Не малко направи нашата страна през последните 10 години, но то все още не е достатъчно, подчерта заместник-министърът. Министерството на регионалното развитие и благоустройството реализира две инициативи за енергийна ефективност в частни жилищни сгради. С финансиране от Програмата на ООН за развитие и от бюджета на МРРБ бяха реализирани около 50 сгради с ресурс от общо 6 млн. евро, припомни той. Със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 бяха обновени 156 сгради а в момента се реализира най-мащабната инициатива на българското правителство, допълни Николай Нанков.

Националната програма за енергийна ефективност стартира с първоначален ресурс от 1 млрд. лв. България стартира тази програма със 100% безвъзмездна помощ. Така стимулирахме гражданите да започнат да се обединят и да повишат своята енергийна култура, коментира той. В бъдеще обаче трябва да започнем да прилагаме нов подход – на съвместно участие със собствениците и повишаване на енергийния клас, за да се постигне максимален ефект, категоричен беше заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване