06/17/16 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Покушение срещу депутат спря кампанията за референдума във Великобритания

 Джо Кокс, депутат от Лейбъристката партия, е почина няколко часа, след като бе откарана в болница в критично състояние след нападение срещу нея. Дий Колинс, началник на полицията в Западен Йоркшир, съобщи, че 41-годишната британка е починала от раните си. По думите ѝ нападнат е бил и 77-годишен мъж. (бел.ред. новината за смъртта на Кокс пристига след редакционното приключване на Капитал Daily).

Според "Гардиън" тя е била причакана от мъж и атакувана след срещата ѝ с нейни избиратели. В съобщение на полицията се казваше, че в района е задържан 52-годишен мъж и се проверяват твърдения, че нападателят е викал Britain First!. Така се нарича крайнодясна националистическа партия, която веднага заяви, че медиите безотговорно я опетняват, позовавайки са на слухове, както и че организацията "очевидно не е замесена в този случай и никога не е подкрепяла подобно поведение".

Водещи политици, партийни лидери и премиерът Дейвид Камерън съобщават, че са шокирани от новината. Една по една кампаниите за референдума на 23 юни обявяват, че спират за 24 часа дейността си.

Тежкият инцидент е станал в Бърстол, близо до Лийдс, малко след 13 часа пред градската библиотека, където е била срещата на Кокс. Нападателят хладнокръвно е стрелял няколко пъти, докато тя е лежала на земята. Очевидец, цитиран от Прес асосиейшън, казва, че преди стрелбата 41-годишната жена е била нападната, дърпана за косата, ритана и, изглежда, намушкана няколко пъти с нож. След боричкането, продължило 15-20 минути, той е произвел три изстрела и е избягал. "Ройтерс" цитира очевидец, според когото оръжието изглеждало или самоделно, или "нещо като от Първата световна война".

Всичко това се случва на фона на множащи се съобщения, че лагерът на противниците на членството на страната в ЕС печели популярност и води пред проевропейските сили. В четвъртък инвестиционната банка J.P. Morgan съобщи, че анализът ѝ на най-новите социологически проучвания показва, че евроскептиците имат преднина от почти 3.5-5 пункта. Популярността им расте и, изглежда, няма да има поврат в настроението в полза на статуквото, допълват от банката. Ако прогнозата за изхода от референдума се определяше от заложните къщи, кампанията за оставане в ЕС ще победи - доминиращите облози там са, че Великобритания ще си остане една от 28-те в съюза.

Вестник "Гардиън", който подкрепя еврочленството, припомни, че миналата година нито една социологическа агенция не предвиди колко ще е голяма преднината на консервативната партия на изборите и това, че тя ще управлява самостоятелно. Британските социологически агенции публикува изследване, според което основният проблем на проучванията им е, че те се правят с хора, чиито възгледи не са представителни за политическите настроения у британския електорат.

Важни са и методите - докато телефонните проучвания показват сега убедителна преднина на поддръжниците на членството, то при онлайн проучванията двата лагера са с изравнени сили. Ключова е и ролята на колебаещите се, а те са в рамките на 12%. Референдумът за независимост на Шотландия показва, че лагерът, който настоява за промяна на статуквото, обикновено не успява да привлече подкрепата на тези хора в последните седмици преди вота.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване