06/17/16 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Саркози хвали Путин

 Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че руският държавен глава Владимир Путин е „най-силният“. Тази гръмка фраза прозвуча по време на изказването на политика пред участниците в Петербургския международен икономически форум, който бе открит в четвъртък.

Саркози е категоричен, че лидерството на президента на Русия може да помогне в урегулирането на сирийската криза, предава Газета.ру. Френският експрезидентът подчерта, че Русия и Западът трябва взаимно да свалят санкциите си един спрямо друг. „Ние си имаме достатъчно проблеми и не можем да си позволим да страдаме. В този случай най-силният първи трябва да протегне ръка, а най-силният – това е Путин“, каза Саркози.

Той също така отбеляза, че украинският проблем няма да бъде разрешен, ако политиците не се занимават с него. По думите на експрезидента отношенията между Москва и Киев са „семейни“, което ги прави по-сложни. Освен това Саркози смята, че приемането на Украйна в ЕС и НАТО ще бъде „грешка“.

Междувременно Bloomberg съобщи, че Путин готви „ново послание“ към Запада, което ще прозвучи по време на речта му в петък пред икономическия форум. Позовавайки се на три свои анонимни източника, агенцията твърди, че смисълът на посланието на президента ще бъде сведено до фразата: Дайте да забравим за Украйна и да се върнем към деловите си отношения!“ На въпрос за нормализирането на отношенията между Русия и Запада говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Bloomberg, че „Путин винаги е бил готов за подобни решения“. „Това е постоянното послание на президента, но неговият призив остана нечут“, допълва прессекретарят.

Утро.ру уточнява, че тазгодишният форум е 20-и юбилеен и в него участват представители на 600 руски и 500 чужди компании от 60 страни. За участие в събитието пристигат и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, комисар Кристалина Георгиева, италианският премиер Матео Ренци. България ще бъде представена от министрите на икономиката и земеделието Божидар Лукарски и Десислава Танева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване