06/17/16 15:05
(http://radiomilena.com/)

Цацаров: Спорът в „Слънчев бряг” е бил за нарко- , а не за паркомясто

Днес окръжният прокурор издаде заповед, с която закри работно място в полицейското управление в Слънчев бряг, премести колегата в Бургас, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод делото за престрелката в комплекс „Слънчев бряг”. Цацаров обясни, че служители от Софийска градска прокуратура са били около седмица в Бургас, като са извършили множество активни действия по разследването на следователя в Слънчев бряг Иван Христов за обвързаност с криминални лица. „Всички действия по разследвания са за начина, по който той работи, за начина, по който упражнява фактическа търговска дейност, и за начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територия на комплекса върху цялостната работа. Едно заведение – не мога да кажа, че е негова собственост, е било обект на засилена данъчна проверка от органите на НАП. Подобен начин на работа, подобен начин на демонстрация на служител от съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ясно показваме, че няма да го толерираме”, каза Цацаров, цитиран от Кросс. Той допълни, че заради здравословни причини в момента Христов е в болничен.

По повод различните оценки и причините за престрелката в „Слънчев бряг” главният прокурор обяви, че причината за инцидента е спор за територия, източник на доходи от престъпна дейност. „Пресата въведе сполучливото определено „наркомясто”. Този спор за територия в крайна сметка е намерил някакъв опит за решение в инцидента на 8 юни”, каза Цацаров. По думите му през вчерашния ден са се провели срещи с ръководството на местната полиция и с ръководството на местния Дирекция „Борба с организираната престъпност”. Обсъдени са стъпки и действия, които не са извършени към момента, обсъдени са и действия и стъпки, които трябва да се извършват оттук нататък. Цацаров обяви, че в разследването за престрелката в Слънчев бряг са ангажирани 10 разследващи полицаи, 25 оперативни работници от състава на МВР, 15 експерти. До момента са извършени 15 огледа на местопроизшествието, разпитани са 84 свидетели, като тяхната бройка вече може да е по-голяма, тъй като все още текат процесуално-следствени действия. Направени са 10 обиски, седем са претърсванията и изземванията, 37 са назначените екпертизи, като за краткия срок са изготвени шест от тях. Вчера са задържани още две лица, срещу които са повдигнати обвинения. Това са 31-годишният Георги Иванчев от Дупница и 26-годишният Радослав Димитров от Плевен. Те са привлечени като обвиняеми за опит за убийство на Димитър Желязков. Иванчев е привлечен като обвиняем за това, че на 8 юни с огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров”, с изтрити номера, произвежда три зстрела, насочени към тялото на Желязков в жизненоважни органи, от които два в гърдите и един насочен в коремната област, като се е опитал да го умъртви. Последният е бил с бронежилетка и един от проектилите от тези изстрели е заседнал в бронежилетката. Категорично е установено, че с този пистолет е боравил обвиняемият Иванчев. Радослав Димитров е обвинен, че на същата дата и място е направил опит да умъртви Димитър Желязков, произвеждайки три изстрела, насочени към тялото на Желязков в жизненоважни органи, от които два в ляво и дясно рамо, с проникване на проектилите в тялото, един от които в белия дроб и един изстрел в дясното бедро. С това обвиняемия. Не са установени данни за произведени изстрели от страна на групата на Димитър Желязков. За това има обективни показания от чужди туристи. Не е установено също, че са извършени вандалски действия в заведението. В ресторанта са влезли шестима души от обкръжението на Желязков, в това число и самият той. Наказателното производство продължава.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Мария Шишкова и Борислав Сарафов са в Бургас, за да направят проверки на хода на делата, към които има висок обществен интерес.

Обвинител номер 1 се срещна и с екипите на районните прокуратури в Поморие и Несебър, където напоследък имаше серия от тежки криминални престъпления.

Посещението на главния прокурор е само седмица след стрелбата в Слънчев бряг, при която беше убит бодигард на Димитър Желязков – Митьо Очите, а той самият беше тежко прострелян.

Цацаров, неговите заместници и шефът на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров ще обявят по-късно подробности за темпа на разследванията и хода на знаковите дела.

Публикувана на 06/17/16 15:05 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CTdtxa1QQ4w/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване