06/18/16 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Зам.-министър Деница Николова: Минимум 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани у нас по линия на ОПРР в периода до 2020 г.

 Минимум 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма у нас по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това обяви на съвместна пресконференция в Русе зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. В брифинга участваха също министърът на туризма Николина Ангелкова, еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, кметът на община Русе Пламен Стоилов, вицепремиерът и министърът на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу.

 

Зам.-министър Николова  посочи, че към този ресурс ще бъдат генерирани допълнителни инвестиции по линия на  Фонда за подкрепа на туристическата инфраструктура, който ще финансира проекти за популяризиране, социализиране и промотиране на културно-историческото наследство и обслужваща инфраструктура, като бази за отдих и атракционни. Мярката цели не само да подпомогне разкриването на природни забележителности, но и подкрепа в модернизацита на градската среда, разкриване на нови работни места и стимулиране на икономиката в партньорство с бизнеса и предприемачите.

Николова отбеляза, че във всички програми за транснационално, трансрегионално, мултинационално, трансгранично и макрорегионлно сътрудничество има мерки за подкрепа на туризма. Около 30% от ресурса на тези европейски програми е именно в тази област, като една от целите на ЕК е подкрепата за туризма да е комплексна, а не само по  една конкретна програма.

 В предишния програмен период по Оперативна програма „Регионално развитие“ бяха инвестирани 200 млн. лв. в сферата на туризма, напомни Николова и посочи, че с тях са подкрепени над 150 туристически обекта на територията на страната. Допълнително за промотиране на туризма бяха отделени още 60 млн. лв.

В Русе зам.-министър Деница Николова, министърът на туризма Николина Ангелкова, еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу,  кметът на община Русе Пламен Стоилов, вицепремиерът и министърът на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу посетиха Математическа гимназия „Баба Тонка“, в която е реализиран проект по програмата за трансгранично –сътрудничество България – Румъния 2007-2013 г. Официалните гости се запознаха с оборудваните с компютърна техника специализирани кабинети. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване