06/18/16 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Зам.-министър Николова: Туризмът има особен потенциал в рамките на Дунавската стратегия

 В рамките на Дунавската стратегия, развитието на туризма има особен потенциал и спомага за улесняването на връзките между хората, има съществен дял за брутния вътрешен продукт и за икономическото развитие на региона, заетостта и развитието на инфраструктурата. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор на Дунавската стратегия Деница Николова по време на конференция „Устойчиво развитие на туризма и сигурност в Дунавския регион“, която се проведе в Русе. Участие във форума взеха и еврокомисарят по регионална политика КоринаКрецу, министърът на туризма Николина Ангелкова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, кметът на община Русе Пламен Стоилов, вицепремиерът и министърът на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу, областни управители, кметове и представители на местната и централната власт от Дунавския регион.

 

Зам.-министър Николова отчете, че за изминалите 6 години, откакто е поставено началото на стратегията, са постигнати не малко успехи при изпълнение на заложените цели, а думите са реално изпълнени.

„Не малко беше постигнато, но и много работа предстои. Стратегията даде импулс за редица проекти, дейности и мрежи за сътрудничество в избраните приоритетни направления и по отношение на междурегионалното сътрудничество с цел постигане на общи цели и преодоляване на общи предизвикателства“, заяви тя. По думите й политическата ангажираност и проактивност на европейско и национално ниво също са изиграли важна роля в този процес, давайки тласък на редица нови инициативи и на успешното приключване на други.  

Според Николова сектор „Туризъм“ бележи развитие и предизвикателството е да се използва неговия потенциал по начин, по който той да създава устойчиви икономически ползи. „България е един от основните региони по изпълнение на Дунавската стратегия, а и на трето място по културно-историческо наследство в този регион, което показва колко потенциал за развитие имаме“, заяви тя.

Сигурността, от друга страна, е все по-актуална тема в днешното общество, предвид новите предизвикателства и реалности, пред които сме изправени, каза още Николова и посочи, че това е един от най-важните критерии при избора туристически дестинации. В тази връзка Дунавският регион може да демонстрира конкурентно предимство, осигурявайки спокойствие и сигурност за туристите от ЕС, категорична бе тя.

Зам.-министър Николова обърна внимание и на сериозния напредък, постигнат в областта на финансирането. „Чрез действията ни на национален координатор дадохме възможност Дунавската стратегия да стане неизменна част от изпълнението на секторните и трансграничните програми само за една година“, каза тя и даде пример с ОП „Човешки ресурси“ 2014-2020, която предвижда 2,5 млн. евро за операция, посветена на „Дунавските партньорства за растеж и заетост“. Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 също поставя сериозен акцент върху Дунавската стратегия, включвайки специфични изисквания в Насоките за кандидатстване и критерии за избор на проекти, които обвързват пряко инвестиционните намерения на бенефициентите с постигане на целите на Стратегията.

Трансграничните програми имат директен принос за изпълнението на Стратегията чрез конкретни цели и приоритети. Програма Интеррег V-A Румъния –България с ресурс от 258 млн. евро подкрепя 4-те стълба на Стратегията и 8 от всички 11 приоритетни области. Трансгранична програма ИПП II България-Сърбия с бюджет от 34 млн. евро подкрепя 6 от приоритетните области на Стратегията, включително тази за туризъм. Транснационална програма Дунав осигурява директна подкрепа за устойчивото използване на природното и културно наследство и ресурси, конкурентоспособността на бизнеса и свързаността в региона, както и доброто управление на самата Стратегия.

Зам.-министър Николова отчете, че първата покана по програма Дунав е предизвикала сериозен интерес в региона с подадени 576 предложения, от които 100 са подбрани за втора фаза. „От проактивността на потенциалните бенефициенти зависи всички тези финансови възможности да бъдат използвани пълноценно. Оттук нататък ни предстои да направим Стратегията все по-фокусирана върху резултатите и стратегическите проекти в региона. Необходимо е да работим за повече осезаеми резултати в краткосрочен и средносрочен планза да оправдаем очакванията на гражданите в Дунавския регион“, призова Николова.

Тя изрази надежда, че със съвместни усилия може да се постигне по-голям финансов ресурс по програмата след 2020 г.

Еврокомисар Корина Крецу даде много висока оценка за работата на страната ни по Дунавската стратегия и усвояването на средствата по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и даде за пример проектите за градска среда на Русе, които подобряват живота на жителите на града.

Тя отбеляза, че сигурността е един от основните проблеми, с които се сблъскваме всеки ден. Туризмът и сигурността са ключови области, част от приоритетните оси на Дунавската стратегия. Туризмът със сигурност е изключително важен сектор за ЕС, защото 1 евро на всеки 10 в БВП идва от туризма, а 600 млн. туристи посещават всяка година ЕС и половината от тях са от Дунавския регион. Смятаме, че можем да очакваме ръст в близко бъдеще, защото според нас с правилното развитие на туризма в ЕС може да се създадат 3 млн.нови работни места, отбеляза тя. Подкрепата за развитие на тази дейност ще продължи и през настоящия програмен период, а сигурността играе важна роля по отношение на планиране на почивките, защото туристите искат да са спокойни, заяви еврокомисарят

Според вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу река Дунав трябва да има инфраструктура, която е много важна, за да осигурява свързаност между Румъния и България.

Той коментира, че България може да използва проекта на Румъния за интегрирано развитие на Дунавския регион, който е на стойност 1 млрд. евро, така че да се развие сътрудничество за развитие между двете страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване