06/18/16 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Николина Ангелкова: Туризмът е зависим от сигурността

 

53 млрд. долара са щетите от международния тероризъм

Международните събития през последните години показват колко зависим е туризмът от сигурността. 53 млрд. долара са щетите от международния тероризъм за миналата година в световен мащаб по данни на американския Съвет за международни въпроси. Това каза днес в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференцията ”Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион”. На форума присъстваха европейският комисар по регионална политика Корина Крецу и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация Василе Данку.

Във встъпителното си слово Ангелкова изтъкна, че въпросите за сигурността са важни и за всички страни, през които протича река Дунав. Министърът посочи, че над 132 милиона туристи са посетили Дунавския регион през миналата година и гарантирането на тяхната сигурност изисква по-задълбочено сътрудничество между държавите. По отношение на България важна стъпка в тази посока е въвеждането на единна система за туристическа информация, чрез която в реално време се проследяват регистрите в хотелите, допълни тя.

Еврокомисарят Крецу изтъкна, че сигурността играе важна роля при избора на туристически дестинации. По думите й съществува обща европейска стратегия по въпросите за сигурността, като част от нея е корабоплаването по река Дунав и смесените екипи на граничните пунктове. По-късно пред журналисти Крецу посочи, че въпросите за сигурността са залегнали в Дунавската стратегия още от самото й начало.

Вицепремиерът Данку каза, че Румъния е една от най-сигурните за туристите държава. В страната е въведена нова национална стратегия за сигурността, работи и интегрирана система за проследяване на движението на туристите. Данку увери, че министерствата на вътрешните работи на България и Румъния си сътрудничат изключително добре.

Извън темата за сигурността министър Ангелкова посочи, че през м.г. България е била посетена от 980 000 румънски туристи, като тази година се очаква ръст от 4-5 процента на туристите от северната ни съседка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване