06/18/16 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Ремонтират и линията Костенец-Септември с пари от Connecting Europe

 Ремонтът на жп участъка от Костенец до Септември ще се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe), става ясно от съобщение на Европейската комисия, цитирано от Investor.bg.

Стойността на проекта се оценява на над 178,2 млн. евро. По линия на механизма се отпускат 85% финансиране за осъществяването му.

Отсечката е част от линията София - Пловдив - основен транспортен коридор, който свързва Турция и България с Централна и Западна Европа. Модернизирането на трасето е приоритет. По-голямата част от него беше ремонтирана също с европейски средства по линия на оперативните програми.

По същия механизъм финансиране вече получи жп отсечката София - Елин Пелин, също част от трасето за Пловдив и границата с Турция.

Със средства от специалния инструмент за инвестиции в транспорта на ЕС се финансира и модернизацията на жп отсечката София – Волуяк, в която попада и жп възел София. Също с пари от механизма ще се работи и по проекта за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, по който България работи съвместно с Румъния.

Общо 195 проекта получават близо 6,7 млрд. евро финансиране на този етап от Механизма за свързване на Европа. Еврокомисията се надява, че проектите ще привлекат допълнително още малко под 10 млрд. евро публично и частно финансиране.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване