06/20/16 12:02
(http://www.klassa.bg/)

България ще получи ядрен реактор, който може да бъде продаден

 „Цената на електрическата енергия няма да се повиши във връзка с този арбитраж, защото НЕК ще получи реален актив. Тоест реална щета за нея от това решение няма”, заяви пред НоваТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Така тя коментира факта, че България, в лицето на държавната Национална електрическа компания, ще трябва да плати 550 млн. евро на „Атомстройекспорт” заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене”, след като арбитражния съд в Женева отсъди в полза на руското дружество.

 „Предстои в рамките на 30 дни, след като НЕК получи официално решението на арбитража, ние ще инициираме преговори с „Атомстройекспорт”, за да търсим най-доброто решение за двете компании”, поясни Петкова.

По нейните думи България ще получи ядрен реактор срещу тази сума, който може да бъде продаден обратно на руското дружество или на трета страна като Иран или Индия, където в момента се строят атомни електроцентрали със същата технология.

Петкова призова всички политически сили да си сътрудничат за постигане на бързо решение на въпроса, защото всеки ден по дълга към „Атомстройекспорт” се начислява лихва от 167 хил. евро.

По темата за решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“ днес говори и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че се случва това, за което е предупреждавал през 2006г.

„Аз лично бях много по-загрижен за решението на арбитража, за радост най-лошите ми предчувствия не се сбъднаха“, подчерта Борисов.

Премиерът допълни, че е важно с нормален, прагматичен работен план с партньорите от „Росатом“ да се проведат срещи и да се нормализират отношенията между двете компании, за да се намери най-доброто решение.

„Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение“, заяви Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване