06/21/16 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Евродепутат заложи 1 млн. евро против Брекзит

 

Привържениците на ЕС набират преднина

Член на Европейския парламент предложи на лидера на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж да се обзаложат, че на референдума на 23 юни британците ще изберат да останат в Европейския съюз.
"Толкова съм убеден, че британците ще изберат да останат в ЕС, че се обзалагам с вас на 1 милион евро, които ще бъдат дадени за благотворителност", писа литовският депутат Антанас Гуога в писмо до Фараж. В случая печелят всички, тъй като парите ще отидат за благотворителност, подчерта депутатът.
Гуога, известен още като Тони Джи, е бивш професионален играч на покер, който често е дарявал спечелените суми на благотворителни организации, се посочва в сайта му. Той беше избран за евродепутат през 2014 г.
Засега Фараж не е отговорил на писмото. Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума в четвъртък нарасна на 72 процента, сочи прогнози на букмейкъра Бетфеър, цитирана от Ройтерс. За сравнение, в петък тази вероятност се е движела между 60 и 67 процента.

Покачване на акциите

До над 3 процента се ускори покачването на котировките на Лондонската фондова борса, след като инвеститорите станаха по-оптимистични за възможността да бъде избегнат Брекзит на референдума в четвъртък, предаде Франс прес.Акциите на Роял банк ъв Скотланд поскъпнаха със 7,29 процента до 238,3 пенса, на Лойдс банкинг груп - с 6,29 на сто до 69,14 пенса, а на Барклис (Barclays) - с 6,06 на сто до 175,8 пенса. Британската лира също значително се засили спрямо еврото и долара.

Убийството на Джо Кокс

Зловещото убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс в четвъртък наклони везните към оставане в ЕС. Тя бе застъпничка на оставането на Обединеното кралство в ЕС и бе проемигрантски настроена. Според Фараж точно убийството й е спряло набраната инерция, натрупана в полза на кампанията за излизане на Великобритания от блока. На въпрос за последиците от убийството на Кокс Фараж отговори пред телевизия Ай Ти Ви: "Бяхме набрали инерция допреди тази ужасна трагедия. Тя има последици върху цялата кампания за всички".
Според Фараж обаче хората, които вече са били решили да гласуват за Брекзит ще участват в референдума в четвъртък, "тъй като искат да си върнат контрола върху страната".
Резултати от допитвания, публикувани през уикенда сочат лека преднина на кампанията за оставане на Великобритания в ЕС.

Спад на лирата и оставка на Камерън

Коментатори отбелязват, че британската лира ще се срине с 15% спрямо американския долар, а премиерът Дейвид Камерън ще подаде оставка още този петък, ако Великобритания гласува "За" напускане. Според водещият икономист на финансовия гигант HSBC Саймън Уелс и екипът му, тези две събития ще се случат веднага.

Бъдещето на Гибралтар

Испания и Великобритания ще обсъждат бъдещето на Гибралтар, ако Великобритания напусне Европейския съюз, заяви испанският министър-председател Мариано Рахой.
"Ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС, Гибралтар е тема, към която ЕС няма отношение", каза Рахой. "С други думи, това е въпрос между Великобритания и Испания", добави той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване