06/21/16 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Мая Манолова и бизнесът искат нулев ДДС за дарени храни

 Представители на хранителния бизнес, омбудсманът Мая Манолова и други организации поискаха ДДС за дарените храни да бъде нулев. Те обявиха, че изпращат общо писмо до министъра на финансите Владислав Горанов с настояване това да бъде предвидено в бюджета за следващата година.

Председателят на БЧК Христо Григоров каза, че дарението не е търговска сделка и за това не бива да се облага с какъвто и да е данък. Според него с реализацията на идеята да не се плаща ДДС за даренията ще се реши много сериозен социален проблем и понеже кампанията ще бъде постоянна, всяко следващо правителство ще ползва облагите от нея.

Мариана Кукушева, председател на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите, смята, че така се поставя началото на национална кауза и важна стъпка за бизнеса. „От друга страна облекчаването на даряването на храни ще даде възможност социално слабите да получат по-голям асортимент от храни, включително и пресни, а не само пакетирани, както се прави при кампаниите сега”, смята тя.

Омбудсманът на републиката Мая Манолова каза, че мечтае в най-бедните селища на страната да има супермаркети, където социално слабите ще могат всеки ден да получават безплатни храни. Тя припомни, че годишно в България се изхвърля близо 700 000 т храни, а същевременно има много гладуващи хора. „Една трета от тях са деца, живеещи в бедност те не се хранят редовно и пълноценно, защото на трапезата им липсват основни хранителни продукти. В момента производители и търговци нямат никаква мотивация да даряват храна, тъй като за това плащат повече, отколкото ако унищожат храната, големи количества, от която е още годна за консумация”, добави общественият защитник.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, каза, че цялата процедура ще бъде подложена на засилен контрол, за да не може идеята да бъде компрометирана.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване