06/22/16 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Едва 10% от сиренето по българска рецепта

 

Високото съдържание на вода в млечните продукти води до болести, алармират експерти

Само 10% от българското сирене се произвежда по Български държавен стандарт (БДС), съобщи за „Монитор“ Богдан Борисов, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, на дискусия за проблемите в бранша вчера. Според БДС за добре узряло сирене се приема това, което е преминало 45-дневен период на зреене за кравето и 60-дневен за овчето, козето, биволското и сиренето смес при температура от 10-12 градуса. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно узрелите.

Борисов допълни, че има производители, които

 

оставяли сиренето да зрее едва 24 часа

 

„Аз не бих го нарекъл сирене. Това са производители, които не ги интересува качеството, а само продажбата“, бе категоричен председателят на браншовата организация.

Той обясни още, че има и мандри, в които се произвежда много по-качествена продукция, без да са регистрирани по държавния стандарт, тъй като държат на своята марка.

Незрялото сирене не бива да се нарича свежо, тъй като това звучи привлекателно за потребителите, заяви Венцислав Донков, изпълнителен директор на "Лакрима". Той добави, че сирене с над 70% вода е опасно и заблуждава потребителите.

Александър Найденов от "Лакрима" също заяви, че според проучванията има сирене и за 4 и за 14 лева и масово потребителите питали каква е разликата. Според Найденов обаче европейските регламенти не забранявали имитиращите продукти. Той допълни, че според него използването на трансмазнини крие рискове.

Любомир Кулински, директор „Надзор на пазара“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пък съобщи, че в България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи.

58 е броят на мандрите, които правят и истинско сирене, и менте по определен график. Общият брой на предприятията, които произвеждат млечни продукти по БДС, е 33.

„Започнахме кампания с проверки дали има растителна мазнина в сиренето. Факт е, че има мандри, които си го позволяват“, каза Кулински. До момента са взети над 561 проби от търговската мрежа, като

 

в 17 от тях е открито наличие на палмови мазнини

 

Почти половината обаче са на един производител. Той е затворен преди седмица. В последните 2 месеца са открити само 2 фалшификата, поясни експертът.

В страната ни обаче не се правили изследвания на сирената от имитиращи продукти. Поради това не било ясно дали сиренето с палмово масло или това, което не е зреело по стандарт, е безопасно. Въпреки това растителните хидрогенирани мазнини,

 

свалят цената на сиренето и кашкавала с над 75 на сто

 

„Хората трябва да са информирани какво сирене купуват и какво съдържа то. Дали то е направено от мляко или са използвани други продукти“, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Комисията правела непрекъснати проверки и налагала санкции при открити нарушения.

От ведомството допълниха още, че подкрепят готвените промени в законодателството, които предвиждат имитиращите сирене продукти да се продават само предварително опаковани и на отделни щандове от истинското сирене.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване