06/22/16 05:21
(http://www.klassa.bg/)

ЖП коридор свързва немските и нашите пристанища

 Железопътен коридор ще свързва немските пристанища с българските. Това става възможно, след като транспортният министър Ивайло Московски подписа Декларация за развитие на железопътен товарен коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“. Документът беше парафиран и от транспортните министри на Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Гърция и Германия. Споразумението беше сключено по време на конференция „Дни на TEN-T 2016“, която се организира от Европейската комисия.

Развитието на международните товарни превози ще допринесе за изграждането и безпрепятственото функциониране на устойчиво единно европейско железопътно пространство, заяви Ивайло Московски. Той подчерта, че успехът на концепцията за железопътните товарни коридори зависи до голяма степен от ангажирането на всички заинтересувани страни и използването на пазарно-ориентиран подход за облекчаване на този вид международни превози.

Министър Московски заяви, че развитието на обща транспортна мрежа в Европа и в съседните й региони е изключително предизвикателство. „Изграждането й е свързано както със значителен финансов ресурс, така и с добра координация и сътрудничество, с оглед постигането и внедряването на общи стандарти, процедури и оперативна съвместимост“, каза българският министър. По думите му включването на Западните Балкани в Регламента за TEN-T е от изключително значение за България.

Транспортният коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски“ трябва да започне от немски пристанища, да премине през Чехия, Австрия, Унгария, Румъния и от България да отиде към Гърция и Турция, обясниха от ведомството. У нас жп линията се очаква да мине по трасето Видин - София - Кулата, както и София - Бургас и Свиленград, достигайки до границите с южните ни съседки, посочиха още от транспортното министерство. И уточниха, че това са трасетата, по които вървят основните товарни потоци. Освен това благодарение на подписания документ България ще може да кандидатства за средства по програма „Свързана Европа”. С тези пари трябва да се обнови част от жп трасе Видин - София, а за получи проектът финансиране, един от основните критерии е да бъде с трансгранично значение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване