06/23/16 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Българските плодове и зеленчуци на отделен щанд

 

Полша ни залива с 10 т гъби на ден

Във всеки магазин на търговските вериги у нас да има щандове, които да са специално за родни плодове и зеленчуци. Така потребителите ще могат по-лесно да се ориентират в предлагането и ако решат да купят, да могат да изберат българското. Това заяви в Пловдив Камелия Парашкевова от УС на Съюза на гъбопроизводителите в България.

Нека да има и внос, защото ние не можем да задоволим търсенето на българския пазар, тъй като нямаме нито технологиите, нито инвестициите, за да задоволим пазара, но ако във всеки магазин има процент българска стока,,

много потребители биха избрали родния продукт

обясни Парашкевова.

Според председателя на Съюза на гъбопроизводителите в България Илиана Димитрова Полша залива българския пазар с гъби, след като влезе в сила ембаргото на ЕС за експорт в Русия. Ежедневно у нас се внасят от 5 до 10 тона полски гъби. Българските заемат едва 20 на сто от продаваната в магазините продукция, а голям местен производител успява да пласира едва по 100-200 килограма печурки два пъти седмично, уточни тя.

Според Димитрова нашите производители са поставени в абсурдна ситуация и са задължени да се регистрират като земеделски стопани, но без да бъдат подпомагани от държавата и със средства от ЕС. Димитрова даде за пример Франция и Холандия, където

гъбопроизводителите си връщат до 80% от вложените инвестиции

чрез еврофондовете.

След инцидента в София с натровеното тричленно семейство цените на родната продукция съвсем са се сринали, оплакаха се гъбопроизводителите. Те обаче са категорични, че няма как култивираната печурка да бъде отровна, освен ако не е била третирана с тежки химически препарати.

„Българската гъба има вкус и аромат. Тя е свежа и стига до търговската мрежа най-късно на следващия ден, а не десетина дни по-късно”, казаха още производителите. Те призоваха държавата да стимулира родното производство, тъй като то осигурява заетост на много хора.

В Съюза на гъбопроизводителите у нас членуват 60 производители, доста повече са ентусиастите, които обаче не са регистрирани, призна Илиана Димитрова.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване