06/23/16 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Икономическата комисия на НС изслуша кандидатите за КЗК

 Парламентарната комисия по икономическа политика изслуша кандидатите за председател, зам.-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията. Ресорната комисия изслуша концепциите на кандидатите за работата на антимонополния орган, а гласуването на кандидатурите им ще бъде извършено в пленарна зала. Кандидатите са общо 11, а от тях ще бъдат избрани 7, съобщи „Фокус”.

По време на изслушването си кандидатът за председател на КЗК Юлия Ненкова подчерта, че най-важното за Комисията е да се ползва с доверието на обществото. Според нея изграждането на ефективна конкуренция не следва да бъде самоцел, а задължително условие за реализирането на добре функциониращ и свободен вътрешен пазар. Юлия Ненкова е единственият желаещ да заеме поста председател на антимонополния регулаторен орган, а кандидатурата ѝ е издигната от ГЕРБ. Кандидатурата ѝ бе представена от народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, който изтъкна, че личните качества и богатия професионален опит Юлия Ненкова напълно отговарят на изискванията за заемането на поста председател на КЗК.

Вторият издигнат от ГЕРБ кандидат за член - Георгица Стоянова, в изложението си пред членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм засегна темата за наличието на някои слабости в актовете на КЗК. Според нея на преден план излиза необходимостта от привличане на квалифицирани икономисти, които да подпомагат извършването на проверките и да подпомагат изготвянето на решенията. Тя благодари на медиите за проявения интерес към изслушването, но ги призова да бъдат партньор на КЗК в осигуряването на ефективна конкуренция.

Друг икономист сред кандидатите за член на КЗК Георги Ганев, чиято кандидатура е издигната от депутати от Реформаторския блок, също изтъкна необходимостта от подобряване на икономическия анализ. Той предложи да се създаде специализирано звено за такъв анализ, защото икономическите данни могат да разкрият истината за стопанската действителност в страната.

Единственият кандидат за зам.-председател на КЗК -Димитър Кюмюрджиев, в своето изказване заяви, че на този етап Комисията няма за приоритет контрола и противодействието срещу картелните споразумения. Аргумент в подкрепа на твърдението си Кюмюрджиев намери във факта, че за 2015 година КЗК е образувала едва 4 броя производства за наличие на забранени споразумения и всички те са приключили със решение, че няма нарушение на закона.

Кирил Дойчинов, предложен за член на КЗК от независимия народен представител Муса Палев, коментира в изказването си, че работата на Комисията ще бъде решаваща за функционирането на либерализиращият се енергиен пазар. „Много е важно този пазар да бъде овладян навреме”, посочи Дойчинов и обясни, че очакването на хората за намаляване на цените на електроенергията може и да не се осъществи, ако КЗК не си свърши работата.

Пред комисията бяха изслушани още кандидатът на БСП Анна Янева, на СДС - Красимир Витанов, на ДПС - Пламен Киров, на БДЦ – Стамен Гърбелов и Красимир Зафиров и на АБВ - Николай Илчев.

„Кой ще е бъде в новия състав на КЗК ще стане ясно след две седмици, когато ще се проведе гласуване в пленарна зала”, каза председателят на икономическата парламентарна комисия Петър Кънев. Той обясни, че при никой от кандидатите не е установена принадлежност към Държавна сигурност, каквото беше и условието за участие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване