06/23/16 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Меркел увеличава разходите за отбрана

 Ангела Меркел заяви, че Германия ще трябва значително да увеличи разходите си за отбрана, за да се справи с „външните заплахи”, предаде Ройтерс.

Канцлерът смята, че ЕС „не е способен да се защити от външни заплахи и не може да разчита само на трансатлантическото партньорство със Съединените щати”.

„Германия, която сега изразходва около 1,2% от БВП за отбрана, и САЩ, които харчат 3,4%, трябва да се сближат по този показател” – отбелязала Меркел. Тя добави, че „в дългосрочната перспектива няма нищо хубаво, ако ние говорим, надяваме се и чакаме други да изнасят проблемите с отбраната”.

В началото на юни стана известно, че правителството на Германия за първи път от 2006 г. се подготвя да обнови „Бялата книга” – ръководството за политиката по националната сигурност. В документа, съставен от 80 страници, са внесени редица ключови изменения, включително относно Русия. Москва вече не е смятана за „партньор”, а за „съперник”, тъй като „представлява заплаха за световния ред в Европа, сформиран след края на Студената война”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване