06/23/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев с немски орден за подсилване на дружбата ни с Берлин

 С отличието „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“ бе удостоен президентът Росен Плевнелиев от своя колега Йоахим Гаук, който пристигна на визита у нас. Българският държавен глава получи най-висшето държавно отличие на ФРГ за приноса си за издигане на двустранното сътрудничество на най-високо ниво и за засилване на дружбата между двата народа. „Приемам това най-високо отличие на Федерална република Германия като признание за положените усилия за утвърждаване на европейските и демократични ценности в България и в региона на Югоизточна Европа“, заяви Плевнелиев, който от своя страна награди Гаук с орден "Стара планина".
Близо 200 000 българи са избрали Германия за свой втори дом, където живеят, работят и учат, отчете той след срещата между двамата на "Дондуков" 2. Около 7000 наши студенти учели в най-престижните тамошни вузове, а над 5000 германски фирми били активни у нас, като 1200 от тях имали тук представителства. „Германия е наш стратегически търговски партньор. Стокообменът между двете държави е 6,3 мрд. евро, а над 2,6 млрд. евро са немските инвестиции у нас”, каза още Плевнелиев. Той поиска да преодолеем дефицитите, свързани с изучаването и преосмислянето на наследството на комунистическите режими. Гаук пък заяви, че в ЕС няма малки и големи народи, всички били равнопоставени и когато се водели преговори и дебати по даден проблем от общата европейска политика, трябвало да се зачита и тяхното мнение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване