06/24/16 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Адското "Футляр" ще поразява враговете на Русия под водата!

 Универсално торпедо "Физик"
 
На 22 юни, ТАСС оповести, че ВМФ на Русия извършва секретни изпитания на ново дълбоководно торпедо „Футляр”, което до края на 2016 г. ще бъде прието на въоръжение универсално дълбоководно самонасочващо се торпедо „Физик”, съобщи руският телевизионен канал „Звезда”. През 2017 г. се очаква да започне серийното му производство.Еволюцията на подводното оръжие

Според ТАСС, новото торпедо „Футляр” ще стане следваща версия на торпедото „Физик” (прието на въоръжение през 2002 г.), което означава, че те ще имат сходни характеристики. Експертите обаче считат, че калибърът от 533 мм и някои други показатели ще останат непроменени.

„Това е далечината от 50 км, скорост над 50 възела (92 км/час), дълбочина до 400 м, тоест в пределите на потапяне на съвременните подводници от 3-4 поколение. Може да се счита, че торпедата „Футляр”, които сега се разработват, не са революционен, а еволюционен тип” – твърди военният коментатор на Военноморския портал flot.com Сергей Сочеванов.

В същото време той твърди, че засега няма потвърждения в какво направление се усъвършенстват торпедата „Футляр”, но се предполага, че новаторство ще се прояви в предната част на торпедото. Тя ще получи усъвършенствана глава за самонасочване с увеличена дистанция за захващане на целта, а също и по-съвременна система за отстраняване на смущения и противоракети на противника.

Антиторпедата

Едно от най-важните направления, в което се развива морското въоръжение, е създаване на антиторпеда, счита Сочеванов. Да се „избяга” от торпедо, което се движи със скорост 50-65 възела (92-120 км/час), сега не може нито един военен кораб в света. Затова изпращането на антиторпедо сега е единственото начин да се отрази торпедната атака на противника. Вероятно именно на тази страна на въпроса с отделя внимание при изпитанията на „Футляр”.

„Торпедата, предназначени за атака, трябва да имат определена система на защита от средствата за противодействие, за да пробият защитата на противника” – счита експертът. Подобни разработки са засекретени, но те са на дневен ред и може с увереност да се каже, че в тази насока вече се работи.

Секретност преди всичко

Като страна с мощен флот, Русия винаги е била в първите позиции в областта на разработване на торпедно оръжие. Понякога дори изпреварвала времето си. Например през юни 2003 г. по време на морския салон в Санкт Петербург, Русия за първи път показа универсално самонасочващо се торпедо. Още на следващия ден то е покрито с плат заради неистовия интерес на чуждите военноморски експерти.

В тази връзка си струва да се каже, че новите торпеда „Футляр” се произвеждат в каспийския завод „Дагдизел”, но се изпитват в руската изпитателна база за противоподводно оръжие „Кой Саръ” на дългото 150 км езеро Исък Кул в Североизточен Киргизстан.

Това място се счита за идеално за подобни изпитания – полигонът е разположен в акваторията на затворен вътрешен водоем и това изключва възможността за следене на изпитанията и прехващане на изпитваните образци от съдове на трети страни. Освен това по споразумение между Русия и Киргизстан от юли 1993 г. базата има статут на руска собственост.

Според Сочеванов, полигонът на Исък Кул е идеален и заради водата в езерото, тя е близо до морската вода, където се използват торпедата.

Носителите на торпедата

Пак според Сочеванов, торпедата ще бъдат поставени най-напред на новите атомни подводници от проект 955 „Борей” и 885М Ясен”.

Експертът припомня, че развитието на торпедното оръжие е тясно свързано с развитието на подводниците и особено с една от най-важните им характеристики – малката забележимост.  Той дава следния пример: През 1977 г. е прието на въоръжение уникалното атомоносно торпедо „Шквал”, което близо до повърхността на водата развивало скорост 500 км/час. При всичките си достойнства то притежавало два недостатъка: заради високата скорост то произвеждало силен шум и далечината на действието му била само 12 км. Тези качества издавали местоположението на подводницата и екипажът трябвало да очаква ответен удар.

Сега, когато на преден план излиза скритостта на подводниците, възниква необходимостта и новите торпеда да са способни да изминат разстояние от 50 км и да поразят целта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване