06/24/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания е "за" ЕС

 „Изглежда оставането в ЕС печели на косъм”, заяви Найджъл Фарадж, най-големият противник на съюза и лидер на Партията на независимостта пред Скай нюз, съобщи АП. Той е първият, който сензационно призна, че желаещите да напуснат съюза губят само секунди след затварянето на изборните секции във Великобритания. 

52% са гласували „за”, а 48 на сто – против ЕС, показват данни на социологическо допитване на службата Югов, поръчано специално за тв канала Скай нюз, съобщи Ройтерс. 

Изборните секции затвориха във Великобритания в полунощ българско време след историческия референдум за оставане или напускане на ЕС. За разлика от другите избори, този път няма екзитпол.

 

Резултати се очакват по-късно през нощта, а официалните ще бъдат обявени сутринта в петък. Резултатите са с много малка разлика и затова яснота ще има в по-късните часове. Някои финансови институции си правят собствени проучвания. 

Времето повлия на активността на избирателите особено в района на Лондон, където почти цял ден валя, на моменти и проливен дъжд. В тази част на Англия са значителен дял от привържениците на ЕС.

Активността на избирателите бе висока, което е важен индикатор. За референдума са се регистрирали близо 46,5 млн. души. Високата активност дава надежди на проевропейските сили.

Много висока бе избирателната активност в Шотландия и прогнозите са за около 70-80%, съобщи Би Би Си. Районът е традиционно проевропейски настроен и това може да е сигнал, че лагерът за оставане в ЕС ще получи солидна подкрепа. 

Найджъл Фарадж след като гласува сутринта. Лидерът на Партията на независимостта пръв призна провала на Брекзит.

 

Съобщенията, че Брекзит пропада изстреля веднага британската лира с 1 процент нагоре спрямо щатския долар, съобщи АП.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи в четвъртък вечерта, че ще има извънредна среща в понеделник с Ангела Меркел. Това ще стане в Берлин преди Съвета на ЕС.

"Заедно ще излезем с инициатива за рестартиране на устройството на Европа. Франция ще е на нивото на отговорностите си", заяви министърът по европейските въпроси Арлем Дезир.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в изборния ден, че се надява британците да гласуват за оставане в ЕС. Тя добави, че във вторник и сряда разчита да има една спокойна среща на върха на 28-те лидери на съюза.

Сред работещите във финансовия сектор вече се усеща умора от неизвестността и напрежението, писа "Файненшъл таймс". То е наречено с думата Brexhaustion. Цяла нощ ще работят валутните и кредитните специалисти – или за да успокоят клиентите си, че всичко е наред, или за да овладеят кризата от решение за напускане на ЕС.

Няколко големи банки предупредиха, че при Брекзит най-вероятно ще се изнесат в Париж или Франкфурт.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън благодари на всички граждани, които на историческия референдум за членството на страната в Европейския съюз са дали своя глас за запазване на отношенията между Лондон и Брюксел, предаде TACC.

„Благодаря на всички, които гласуваха да запазят Великобритания по-силна, по-сигурна и по-богата в Европа“, написа премиерът в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване