06/24/16 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Напразните илюзии на еврото

 Имало едно време една валута, наречена евро, която искала да измести долара от статута му на най-разпространена резервна валута в света. Вместо това общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна. И докато европейските банки намаляват търговската си активност, ролята на еврото на глобалната сцена може да стане още по-малка, коментираBloombergView.

Пред почти десетилетие Deutsche Bank прогнозираше, че еврото може да допринесе за около 40% от глобалните валутни резерви. Вместо това нов доклад на Европейската централна банка сочи, че всяка година то се използва все по-малко и е потънало до под 20% към края на миналата година, биейки дела от 4,1% на йената, но и доста след този на долара от 64,1%.

Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът ѝ в общите трансакции се е понижил до 31,47% от 33,53% в началото на 2014 г., сочат данни, събрани отSociety for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. За сравнение, китайският юан е достигнал пето място от седмо въпреки дела си от само 1,76%.

Друг потенциален облак на хоризонта пред еврото е британският вот на 23 юни по членството на страната в Европейския съюз. Великобритания доминира на валутния пазар с 41% от цялата валутна търговия, сочи скорошен доклад на Bank for International Settlements.Това е над двойно повече от 19-процентовия дял на САЩ, както и доста повече от Сингапур, който е на трето място с 5,7%.

Но ако Великобритания се окаже извън ЕС, възможността на лондонските трейдъри да търгуват с деноминирани в евро облигации ще изчезне – пазарът на лихвени суапове, например, вероятно ще се насочи към Париж. В същото време апетитът им към търговия със самата валута също ще се свие. И макар че част от този чисто валутен бизнес ще премине Ла Манша заедно с облигациите, друга част от него вероятно ще изчезне завинаги.

Най-големият риск за позицията на еврото обаче е безмилостното свиване на европейските инвестиционни банки. В началото на десетилетието, например, Deutsche Bank контролира над 18% от валутния пазар, а Barclays има над 11%. Това съотношение се свива съответно до 7,9% и 5,7%, сочи последното пазарно проучване на Euromoney.

Макар че американските банки също търгуват с евро, очевидно е, че докато европейските компании стават все по-малко активни на валутния пазар, техните местни валути вероятно също ще бъдат купувани и продавани с по-малка активност. Британският паунд, например, също губи позиции, като данните на Swift показват, че присъствието му в глобалните плащания е спаднало до 8,78% от 9,37% през последните две години. Швейцарският франк, за разлика от паунда, отчита скромен ръст до 1,52% от 1,38%, докато делът на UBS във валутния пазар се е възстановил до 8,8% от 7,3% преди година.

За да имаш успешна валута, е нужно нещо повече от това просто да се хвалиш с нея. Макар да е невъзможно да се измери ликвидността на долара (или еврото), кредитната криза ни научи, че когато търговията пресъхне, финансовата система страда непропорционално. За съжаление на еврото, доказателствата предполагат, че оцеляването през екзистенциалната му криза през последните няколко години не му е помогнало по никакъв начин, за да засили глобалната му популярност.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване