06/24/16 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев и Гаук: Ако ЕС се разпадне, ще настъпи война

 Ако се разпадне ЕС, ще настъпи война. След двете кървави световни войни изводът е, че трябва да има съюз, за да не избухне трета. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместната си с президента на Германия Йоахим Гаук дискусионна среща с български ученици и студенти в СУ. Плевнелиев обяви, че институцията му следи 11 вида кризи на ЕС, но семейството се сплотявало именно при трудности. "В политиката е най - трудно някой да ти каже благодаря, но трябва да благодарим на ЕС. Всяка изолирана страна е бедна", каза още той. Гаук се съгласи с думите му и призна, че у някои страни съществува страх от обезличаване на националните интереси за сметка на европейските, но те не били основателни. „Докато сме тук, във Великобритания гласуват дали да останат в ЕС. Това засяга всички нас в Европа. Гласът на Великобритания е символ на дълга демократична традиция и от много години има тежест в ЕС. Едно излизане от Съюза ще бъде тежест за цяла Европа“, посочи в лекцията си Гаук. В същото време според него дебатът за Брекзит е бил нужен, защото е показал недоволство в ЕС, скрито досега. „Този дебат дава импулси за реформа, независимо как ще приключи. Не трябва да се продължава просто напред със следващата точка от дневния ред, а да се разговаря с онези, чиито възгледи се различават от нашите“, подчерта той.

"Никой не ви пречи да бъдете българи, католици или мюсюлмани в рамките на ЕС. Разделени нямаме глас да застанем пред големи сили като Китай, например. Не можем да се конкурираме", отговори Гаук на ученически въпрос за баланса между национално и европейско. Гимназистът Николай Йотов пък го попита какво да направят нашите политици, за да върнат обучаващите се българи зад граница. "Трябва да се създадат условия за работа, а България няма високи данъци. От къде да дойдат инвестициите? Тези, които се върнат няма да са облагодетелствани финансово, но ще са сред близки. Те трябва да ги убедят да се върнат", отговори германският президент, който препоръча да въведем дуален тип образование, при което 3 години паралелно се кара стаж и се учи в училище или университет. "Когато аз бях студент, трудността беше да взема изходна виза от България, на не входна за някоя страна. Днес имате свободата да избирате къде да учите, но милейте за България", каза от своя страна Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване