06/24/16 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът: „Пловдивският театър бе гробница, а сега е най-модерният в страната”

 

Изгорялата сцена е възстановена с 4,175 милиона лева, отпуснати целево от кабинета

„Исках да видя и строежа на зоопарка, но ако театър и зоопарк направим в един ден, ще видите какви ще са заглавията. Затова днес театъра, друг ден ще разгледаме зоопарка”. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна шеговито към председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, докато разглеждаше възстановената изгоряла сцена на Драматичния театър в Пловдив. Стоянова не му остана длъжна и продължи с шегата: „Нека да докарат маймуните в зоопарка и ще го разгледаме”.

 

Във фоайето на втория етаж Борисов се спря да послуша изпълнението на струнен квартет
Във фоайето на втория етаж Борисов се спря да послуша изпълнението на струнен квартет

 

Не на шега обаче министър-председателят попита директора на театъра Кръстю Кръстев да припомни каква е била гледката в голямата театрална зала преди две години. „Отивам да гледам театър. Когато беше изгорял театъра, ме питахте кога ще стане театърът, а когато дойде време за Великобритания, което ще е вдругиден, тогава ще коментирам. Какъв театър изгорял заварих в Перник, какъв беше в Пловдив!? Иначе всички са много силни за култура и образование. Страшни приказки чувам, но ето директорът ще каже какво е било в Пловдив преди две години”, се обърна премиерът към Кръстев. На което директорът на театъра бе категоричен: „Гробница”. Борисов пък му отвърна: „Е, сега ще видите какво е станало”.

Изгорялата театрална сцена в Пловдив бе възстановена с отпуснати от правителството 4 175 000 лева. На откриването й, което се случи с представлението на Камен Донев „Възгледите на един учител за всенародната просвета” присъстваха Менда Стоянова, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и много общественици.

Във фоайето на втория етаж министър-председателят се спря пред струнен квартет, за да послуша изпълнението му няколко минути, след което влезе в залата на театъра и я огледа внимателно. Видимо останал доволен от свършеното той влезе и зад кулисите, за да се срещне с Камен Донев, а след това се качи в една от ложите на втория етаж, откъдето помаха на публиката.

 

От една от ложите премиерът помаха на публиката
От една от ложите премиерът помаха на публиката

 

По думите му Пловдив вече има един от най-модерните театри в страната. Възстановен е и големият кристален полилей, а около него е направен осветителен мост. Всички декоративни елементи, които бяха тотално опушени след пожара, също са възстановени и боядисани със златен варак. Сцената е модерна и се управлява от дигитална техника, а за сценичните работници има поставен асансьор. Залата разполага с 475 места. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване