06/24/16 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Разглеждат през юли промените, създаващи бригада "Специални сили" в армията

 Промените, свързани с бригада „Специални сили“, ще повишат значително техните способности. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, който заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов наблюдаваха заключителния етап на учение „Inflexible Courage“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“  на полигона в пазарджишкото село Црънча. Демонстрираните способности от военнослужещите получиха висока оценка от министър Ненчев. Той се надява обсъждането от Народното събрание на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), свързани с бригада „Специални сили“, да започне още през юли. Въпросните изменения предвиждат към армията да бъде обособена изрично в закона бригада "Специални сили", която да е на пряко подчинение на министъра на отбраната.

На въпрос на журналисти за предстоящата през юли среща на Върха на НАТО във Варшава, министърът на отбраната Ненчев заяви: „Очакваме обективна оценка на средата за сигурност; по-добра и пълна адаптация на страните-членки на НАТО в тази среда; решения, свързани с обстановката в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен; по-добра комуникация с Европейския съюз, както и да бъдат взети решения, свързани с предното разполагане на силите на НАТО“. В „Inflexible Courage“ участваха около 300 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“. В различни епизоди на учението се включиха и екипажи на транспортен самолет „Спартан“ и вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили. Военнослужещите показаха бойни техники и умения при обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници и способности за действие във враждебна среда.

Демонстрацията започна с парашутни скокове от самолет C 27J “Спартан”,

изпълнени от снайперска двойка с парашути тип „Летящо крило”. Последваха парашутни скокове от различни височини. Участниците в учението последователно изпълниха задачи по неутрализиране на терористи в транспортно средство, прочистване на сграда, обезвреждане и залавяне на терористи и освобождаване на заложници. Военнослужещи от тактическата група за специални операции се спуснаха на покрива на сградата от вертолет „Кугар” по способа „бързо въже”. Участниците в учението показаха ръкопашни техники и умения при водене на близък бой. Те изпълниха и интуитивни стрелби с пистолет след придвижване и преодоляване на препятствия и стрелби с картечен пистолет.

Заключителният етап на учение „Inflexible Courage“, по време на което беше сертифицирана Тактическата група за специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“, се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча”. Тактическата група е в състав от близо 150 военнослужещи и от 1 януари 2017 г. ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force).

Формированието ще може да изпълнява задачи по водене на специално разузнаване

и наблюдение, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, провеждане на контратерористични операции и др. Командир на тактическата група за специални операции е подполковник Божидар Бойков. По време на учението комисия от представители на Щаба на отбраната, командването на Сухопътните войски и щаба на бригадата направи оценка на нейните способности. Действията на военното формирование бяха наблюдавани и от представители на Щаба на Специалните операции на НАТО. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване