06/27/16 07:50
(http://www.klassa.bg/)

110 нови автобуса возят софиянци наесен

 110 нови автобуса ще возят софиянци през есента. Тога по улиците ще се движат и новите трамвай по линия 1. „Очаквам до 30 юни да пристигнат и първите 10 от реновираните трамваи от Прага”, обясни кметът Йорданка Фандъкова пред Нова тв. Тя призна, че все още има 30-годишни автобуси, които се движат по улиците на столицата.

„Не бяха добре обяснени нещата в транспорта и трябваше да се провери дали навсякъде има надписи, за да знаят хората, че машините в трамваите и тролеите не могат да пускат ресто”, коментира кметът оплакванията на граждани, че машините за билетчета не пускат ресто заради новите цени.

Градският парламент реши от началото на юни билетът за еднократно пътуване да се вдигне от 1 лв. на 1,60 лв. Увеличен беше и талонът за десет пътувания – от 8 лв. на 12 лв.

По думите на Фандъкова, общината е настояла шофьорите в градския транспорт да изпълняват договорите си и да продават билетчета, като имат и наличност, за да връщат ресто. "От 30 май до момента са продадени над 23 000 нови карти за пътуване, различни. Над 4300 са годишните карти", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че е по-евтино да се пътува с карти, като обясни, че пенсионерите пътуват с карта за всички линии на цена от 8 лв. на месец, което струва 90 млн. лв. на година на бюджета. "Цената на билета за градския транспорт е доста висока, но всеки може да има алтернатива и да не го ползва", коментира тя по повод поскъпването на билетите в столицата.

"Резултатите поне досега показва не увеличаване на гратиса, според анализ на ЦГМ. Не сме увеличавали контрольори, но съсредоточаваме проверките по рисковете линии", каза още кметът на София.

Тя определи като "липса на комуникация" ситуацията с обещаните 10% увеличение на заплатите на учители от министъра на образованието Меглена Кунева на проведения в София Учителски събор. "Не трябва да се обещава, трябва да се поемат ясни и конкретни ангажименти", каза още кметът на София. "Послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплатите, са ненавременни", коментира Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване