06/27/16 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел гони Лондон от ЕС още във вторник

 Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц иска Великобритания още във вторник да задвижи процеса на излизането си от ЕС след решението на британците за Брекзит на референдума в четвъртък, предаде АФП. Според Шулц ако се получи забавяне, това ще доведе до повече несигурност и

ще застраши пазара на работната ръка

"Това колебливо поведение заради тактическите съображения на британските консерватори вреди на всички ни. Ето защо разчитаме на британското правителство да претвори думите в дела. Срещата на върха във вторник е подходящият момент за това", каза Шулц за в. "Билд ам зонтаг".
Висши официални представители на ЕС вече многократно призоваха Великобритания за бързо излизане от блока, за да се избегне период на несигурност за останалите 27 страни членки.
Четирите най-големи формации в Европейския парламент също призоваха в съвместна резолюция британския премиер Дейвид Камерън да задвижи процеса на Брекзита още във вторник.

Над 3 милиона британци подписаха онлайн петицията за нов референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз, предаде Ройтерс. Петицията се появи още в петък сутринта и само за 2 часа бе събрала необходимите 100 000 подписа, които задължават британския парламент да обсъди въпроса.

„Ние, долуподписаните, настояваме правителството да приложи правилото, че ако гласуването за оставане или напуска е под 60% при избирателна активност под 75%, трябва да има нов референдум.” Такъв е текстът на петицията. Повечето от подписалите се са от райони, където подкрепата за оставане в ЕС на референдума на 23 юни е била най-голяма, на първо място в Лондон.

Същевременно хиляди се подписаха в петицията до кмета на Лондон Садик Хан с искане "да провъзгласи независимост на британската столица от Великобритания и да подаде заявка за членство в ЕС". Документът беше качен на сайта change.org на 24 юни. „Лондон е международен град и искаме да останем в сърцето на Европа. Петицията призовава кмета да провъзгласи Лондон за независим град и да подаде заявка за присъединяване към ЕС и към Шенгенската зона", се казва в текста на документа, в който се предлага на Хан да стане "президент" на "независим Лондон".

Британският депутат от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами заяви, че парламентът трябва да спре "лудостта" и да отхвърли резултата от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде АП. Лами каза, че резултатът от референдума в четвъртък не е задължителен и "нашият суверенен парламент сега трябва да гласува дали да излезем от Европейския съюз". Той добави, че част от хората, гласували за Брекзит, вече съжаляват за това и че парламентът трябва да се произнесе за членството в ЕС. "Можем да спрем тази лудост и да сложим край на кошмара. Нека не съсипваме икономиката си заради лъжи и заради

високомерието на Борис Джонсън

каза Дейвид Лами.
Според конституционни експерти парламентът не може с лекота да пренебрегне волята на народа. АП цитира специалиста по конституционно право Алън Ренуик от Лондонския университет: "В теорията на правото това е възможно. Но на практика е абсолютно невъзможно".
Резултатът от референдума намери израз и в шумния гей прайд в Лондон, на който се вееха знамената на Европейския съюз. Парадът завърши с митинг на площад "Трафалгар". Кметът на Лондон Садик Хан каза пред многохилядното множество, че европейците в Лондон "са наши приятели и съседи, те са в нашите семейства". "Признавам огромния принос, който давате за нашия град, където сте добре дошли. Обещавам ви като кмет, че това няма да се промени".
Привърженици на евроинтеграцията протестираха по улиците на Лондон срещу излизането на Великобритания от ЕС след референдума. В митингите участваха британци и граждани на други страни от съюза, предимно младежи, учещи или работещи във Великобритания.

Гласове за провеждане на референдуми за напускане на ЕС се надигнаха в Германия, Франция, Финландия, Швеция, Холандия, Испания, Италия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване