06/27/16 07:37
(http://www.klassa.bg/)

Започва производство в бургаския индустриален парк

 До седмица ще бъде открита нова база за производство на бетон и бетонови изделия на фирма „Хидробетон”. Това е първата производствена база, която започва работа на територията на Индустриален и логистичен парк Бургас, съобщи Ивелина Стратева – директор на дирекция „Икономика и стопански дейности” в Община-Бургас.

Паркът е съвместен проект между Национална компания „Индустриални зони” и Община-Бургас. Инвеститорският интерес там не само е налице, но се очаква много скоро да заработи и базата за производство и пакетиране на храни и аксесоари за домашни любимци на фирма „Зоомаркет”. Фирмата вече внася оборудването за бъдещата производствена дейност, обясни Стратева.

Общата площ в Индустриалния парк в Бургас е 240 дка, разделена е на терени от 2-40 дка. Към момента терени са закупили 10 инвеститори – „Джи ел пи” за производство на хляб и хлебни изделия”; „Термал инженеринг” – отоплителни и климатични системи; „Роял спот” за мебели; „Вихри” – логистичен център за международни превози; „Асти груп” – метални конструкции; „Премиум кар сървисес” – автосервиз; „Стиб 2” ООД – за месо и местни продукти; „Волво груп” – център за логистична поддръжка, продажба и сервиз. Проектите на тези фирми са на различен етап на реализация, обясни Стратева.

Индустриалната зона в град Българово, която отстои на 14 км от Бургас, е разположена на 110 дка върху 11 терена. Там вече има четирима инвеститори – италианска компания от обувната промишленост, „Интерагри” и „Мегатроп” са основни вносители на селскостопанска техника и „Генчев агри 1” е местен земеделски производител.

Индустриалните парк и зона в Бургас и Българово са насочени основно към нуждите на дребния и средния бизнес. За развитие на големи производствени комплекси и привличане на стратегически инвеститори бургаската община е поискала от Министерство на отбраната терените на бившето военно летище в село Равнец.

„Става въпрос за около 3 800 дка, до които вече е изградена довеждаща инфраструктура. За тази база има международен интерес, което се обуславя от достъпа до международна инфраструктура – сухопътен, воден, жп транспорт и летище, а учебните заведения в областния център могат да осигуряват квалифицирана работна ръка”, каза Стратева.

Презентацията тя направи по време на лидерски форум „Бургас по пътя на успеха: Хоризонти за бъдещо сътрудничество”, провел се през уикенда в Гранд хотел „Приморец” в града. Във форума участие вземаха представители на общинската и областна администрация, на бизнеса, културата и образованието, неправителствени организации, фондове и дружества.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване