06/28/16 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Бум на ксенофобски настроения на Острова след Брекзита

 Бившият британски заместник министър на външните работи баронеса Сайда Уарси съобщи, за ръст на престъпленията, предизвикани от расова ненавист след гласуването за излизане на Великобритания от ЕС. Според Уарси, това е в резултат на ксенофобската кампания, която водиха евроскептиците. „Гласувахме за излизането, време е да си ходите”, с такива реплики били посрещани изглеждащите различно през последните дни, твърди Уарси. Атмосферата по улиците е крайно неприятна, коментира още Уарси, като допълва, че независимо дали хората са

британци вече второ или трето поколение

ако не изглеждат като местните срещу тях има ненавист. Другата фраза, която се чувала често, била: „Излязохме от ЕС, стига толкова с полски досадници”. Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж още преди референдума неоднократно повтаряше, че мигрантите по-добре да си ходят по собствените си държави да ги оправят, отколкото да пречат на просперитета във Великобритания.

В опит да омекоти напрежението най-активният защитник на излизането на Великобритания от ЕС Борис Джонсън каза, че трябва да има добро отношение към подкрепилите Брекзит свои сънародници и трябва да се „градят мостове“ с британците, гласували за оставането на Острова в ЕС. „Те са наши съседи, наши братя и сестри, които направиха това, което страстно вярват, че е правилно“, заяви Джонсън. Той допълни, че британските граждани ще продължат да имат правото да работят в ЕС, да живеят, пътуват, учат, да купуват домове и да се заселват в страните от съюза. Ще има силно и засилващо се европейско сътрудничество и партньорство в редица области като изкуството, наука, университетите и опазване на околната среда, допълва Джонсън. Бившият кмет обеща, че сътрудничеството с Европа ще бъде интензивно въпреки вота. "Великобритания е част от Европа", написа Джонсън в редовната си колонка във в.“Телеграф”. Бившият кмет на Лондон, който е най-вероятният приемник на премиерския пост омаловажи перспективата за независимост на Шотландия. „Единствената промяна - и тя няма да настъпи бързо – е, че Великобритания ще се освободи от извънредната и непрозрачна система на законодателството на ЕС", написа той. "Правата на гражданите на ЕС, живеещи в тази страна, ще бъдат напълно защитени, като същото важи и за британските граждани, живеещи в ЕС."

Великобритания трябва

да реши кой я представлява

за да може да се структурират преговорите за излизането й от Европейския съюз, каза френският външен министър Жан-Марк Еро. "Безусловно е необходимо Великобритания да уреди въпроса кой я представлява, тогава можем да работим по дневен ред и календар", каза Еро в интервю за Ройтерс. Еро коментира, че Великобритания не може "автоматично" да получи достъп като този на Швейцария до единния пазар на ЕС.

Лидерите на ЕС се събраха снощи на извънреден съвет. Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Марио Ренци, председателят на европейския съвет Доналд Туск трябваше да обсъдят предстоящите стъпки. В момента не цари единодушие сред европейските лидери по въпроса как трябва да се процедира. Мнозинството настояват за спешно напускане на общността от гласувалата против ЕС Великобриатния. Меркел обаче пледира за намаляване на темпото. Няма причина да натискаме Великобритания, всички действия трябва преди това да се обмислят добре, обясниха от канцлерството позицията й.

Междувременно стана ясно, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са изготвили

план от 10 страници за бъдещето на ЕС

без Великобритания. Той предвижда в бъдеще общността да решава съвместно само въпроси, за които са нужни и общи действия като сигурността и миграционата криза. Другите теми трябва да бъдат прироитет на националните правителства. Германия ще се ангажира да намали въшнотърговския си дефицит, който притиска южноевропейските държави, а в замяна те трябва да станат конкурентноспособни.

Спецкомисия ще се занимава с Брекзита

Британските власти съобщиха, че се създава специален комисия по Брекзит, която ще се занимава с всички въпроси. Това стана ясно от офиса на премиера в оставка Дейвид Камерън. Комисията ще е оглавена от консерватора Оливър Летуин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване