06/28/16 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Събраха короните на българските царе в НИМ

 

Копието на символа на държавността изработено от ювелира Стойчо Везенков

Корона, носена от няколко български царици от Второто българско царство в периода 1204 -1395 г., бе представена в Националния исторически музей ( НИМ) днес. Сред височайшите особи, които са носили короната, са царица Ирина, втора жена на Иван Асен II, царица Теодора, съпруга на Светослав Тертер и на Михаил Шишман. Короната е красяла главата и царица Мария. Тя е била съпруга на цар Константин Тих, който е свален от престола от селския цар Ивайло.

Короната на българските царици е изложена в Слънчевата зала

на НИМ, редом до тази на царете, която е подарена на цар Калоян от римския папа Инокентий III. И двата символа на държавността са възстановени по стенописи в Бачковския манастир и Боянската църква. Те са изработени от ювелира Стойчо Везенков. Златото е дарено от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, а перлите са от Елена Василева, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Короната е възстановена с дарение. Само за една седмица се намериха хора, които да дарят три килограма злато, разказа шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Близо година отнема изработката на двете царски корони. Първо е изработена мъжката корона, която е по-скромна. Дамската е пищна, достойна за царица. Затова и по-късно тя бе готова за медийния си дебют, добави Димитров.

Той обясни още, че първите дами в държавата ни по онова време са имали голяма роля за развитието на България. Те са били сиви кардинали и много често са подтиквали по-мързеливите си съпрузи царе да водят по-агресивна политика, за да засилят позициите на страната ни. "Няма по-големи радетели от българските царици за интересите ни, защото тук те са били с ранг на императрици, докато в родината си (по-голямата част са от Византия) в най-добрия случай ще са придворни дами", разказа Димитров.

Според българското законодателство

копията на двете корони имат стойността на оригинал

Златният символ на държавността се носел само при важни ритуали и церемонии. През останалото време короните били строго охранявани. Цар Иван Асен I пленил императорската корона, жезъл и скиптър, след което ги затворили в една от стаите на двореца, като на практика по този начин създали първия музей в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване