06/29/16 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Амбициозните родители вредят на децата си

 Децата на "настойчиви" родители, които непрестанно се намесват в живота им, за да ги подтикнат да получат по-висок образователен ценз, са по-склонни да станат прекалено самокритични или тревожни и депресирани, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
"Когато родител има натрапчиво присъствие в живота на децата си, за тях това може да е сигнал, че онова, което вършат, никога не е достатъчно добро", заяви ръководителят на изследването, психологът Райън Хонг от Националния университет в Сингапур.
Петгодишното изследване обхванало ученици в начални училища в Сингапур. Резултатите показали, че онези, чиито родители непрестанно се намесват в живота им, имат големи очаквания за техни университетски успехи и реагират остро при тяхна грешка, са с увеличен риск да бъдат прекалено критични към себе си.
Учените освен това установили, че децата, които са много самокритични, са с по-високо ниво на тревожност или повече симптоми на депресия. Изследването все пак не доказва, че родителският натиск предизвиква тревожност или депресия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване