06/29/16 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Андронов: Българските банки няма да се повлияят от Брексит

 Банковите лихви в България няма да се повлияят от нестабилността на европейските пазари, провокирана от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов пред журналисти. 

 

 

"За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен", категоричен е Андронов. Според него на този етап големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа. 

 

 

"Съвсем директно няма как да очакваме, че ще има отражение, но все пак има нещо, което е валидно за всички в Европа и не само – решението на Великобритания носи дългосрочна несигурност. Няма как да отречем факта, че икономическите субекти, когато планират своята дейност, няма да имат яснота колко от сегашните правила и отношения са стабилни и за колко дълго време. Има безброй открити въпроси. Няма как неяснотата да е добра за бизнеса. Общо взето притеснението на всички е, че предстои установяването на новите равновесие, отношения и правила. Докато те не се установят, ще властва несигурност“, категоричен бе банкерът.

 

 

"До края на годината банките ще запазят лихвената си политика, а именно - и цената на кредитите, и доходността от депозитите да намаляват", прогнозира Андронов. "Централните банки в Европа трябва да осмислят новата ситуация. Трябва да признаем, че пазарите, които смятаме за мъдри, не успяха да предвидят резултата от референдума и централните банки трябва да работят по плановете, които са разработени. Доколкото ми е известно, в тези планове не се предвижда корекции на лихвените проценти“, каза банкерът. "Ликвидността в еврозоната е достатъчно висока на този етап, тя не е проблем, т.е. няма нужда ЕЦБ да предприема монетарни стъпки“, добави той.

 

 

Банкерът не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без особени сътресения. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване