06/29/16 07:04
(http://www.klassa.bg/)

Взривове и стрелба на летище "Ататюрк" в Истанбул - поне 36 убити и десетки ранени

 Поне 36 души загинаха, а над 140 бяха ранени след троен атентат на международното летище "Ататюрк" в Истанбул съобщиха турските медии. Повечето от загиналите са турски граждани, но има и чужденци.

Според Си Ен Ен Тюрк атаката е станала в залата за посрещащи в зоната за пристигане. Атентаторите са млад мъж и момиче. Малко по-късно бе съобщено и за трети терорист, който се е самовзривил на станцията на метрото на летището. Премиерът на Турция Бинали Йълдърлъм, който пристигна на мястото на атентата, потвърди, че убийците са пристигнали на аерогарата с такси, открили са огън с автомати, а след това са се самовзривили на различни места в терминала.

Според местните власти става дума за атака от страна на двама терористи самоубийци, един от тях открил огън срещу охраната на аерогарата с автомат "Калашников", а след като полицията отвърнала на изстрелите, и двамата активирали шахидски пояси. Таксита транстпортираха ранени към местни болници. Част от полетите за Истанбул бяха пренасочени към други летища.

Засега няма данни за пострадали или загинали българи, съобщиха от пресцентъра на МВнР пред БТА.

Българският посланик в Турция Надежда Нейнски също потвърди пред bTV, че на този етап няма данни за пострадали българи. По думите й турските служби са действали доста адекватно на място и са предотвратили още по-голяма трагедия.

 

 

Според първоначалните коментари за кървавия атентат вероятните нападатели са или от териристичните структури на Кюрдската работническа партия (ПКК), с която турските власти са в повече от конфликтни отношения в последно време, а другата възможна версия е атентат от страна на "Ислямска държава".

Вероятността да става дума за т.нар. "войни на Халифата" е по-голяма, защото те имат склонността да атакуват невинни хора, докато кюрдите нападат предимно турски полицаи и военни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване