06/29/16 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Две агенции понижиха рейтинга на Великобритания

 Рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) обяви след края на търговията в понеделник, че понижава с две степени оценката си за Великобритания и предупреди, че може да я свали още надолу, след като в четвъртък над половината участници в референдум гласуваха за прекратяване на 43-годишното членство на страната в ЕС. Агенцията бе останала единствената от трите големи, поддържаща максималния инвестиционен рейтинг от ААА за Обединеното кралство. Новата оценка е АА с негативна перспектива.

Малко по-късно и агенция Fitch постъпи по същия начин и свали рейтинга от АА на АА+ с негативна перспектива, т.е. готовност в рамките на следващите няколко месеца да продължи да влошава оценката си. Brexit ще се отрази отрицателно на икономиката, финансовата система и политическата стабилност, мотивират се от агенцията.

От Sky News добавиха късно във вторник, че и Moody's е уведомила големите британски банки, че в сряда ще понижи на отрицателна перспективата в оценката за рейтинга им. Това автоматично следва от същото решение за националния рейтинг, който агенцията взе в петък веднага след референдума.

Според нас резултатът (от референдума) е значително събитие, което ще доведе до по-малко предвидима, стабилна и ефективна рамка за политики във Великобритания, казват от S&P. "Направихме ревизия на институционалната си оценка за Обединеното кралство и вече не смятаме, че тя е елемент на силно предимство."

"Негативната ни перспектива отразява рисковете за икономическите перспективи, постигането на фискалните и външни цели, ролята на паунда като резервна валута и рисковете за конституционния и икономически интегритет на Великобритания, в случай че в Шотландия се проведе втори референдум за независимост."

Андрю Уокър от Би Би Си коментира, че рисковете, свързани с правителствен дълг или облигации в някакъв смисъл, са се увеличили, но в сравнение с други активи тези си остават стабилни и привличат инвеститори. Това от своя страна намалява разходите за правителството, когато то се обърне за заем от пазарите. Освен това има и увеличен шанс Bank of England да намали още повече лихвите си заради притеснения за икономическите последици от Brexit.

Един от водещите приоритети на финансовия министър Джордж Озбърн при идването му на власт през 2010 г. бе запазването на елитния инвестиционен рейтинг на страната. "Фич" (Fitch) и "Муудис" (Moody's) вече понижиха оценката си и предупредиха за още по-ниски рейтинги.

Новината от S&P дойде в момент, когато паундът отново слезе в понеделник на най-ниското си обменно равнище спрямо долара от 31 години насам, а в първия ден на седмицата борсовите индекси в Лондон продължиха да потъват, завличайки надолу и европейските (с изключение на испанските). На валутните борси вече открито се говори, че паундът може да слезе до 1.20 долара, което е доста под критичните 1.30, за които предупреждаваха преди вота брокери и инвестиционни банки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване