06/29/16 07:20
(http://www.klassa.bg/)

Подземен тунел свързва Ларгото със Западната порта

 

Укрепват свлачището по столичната улица "Джордж Вашингтон"

Подземен археологически тунел ще свърже Западната порта на Сердика с Ларгото. Така софиянци и гостите на града ще могат да разглеждат забележителностите без да обикалят улиците. Общината ще направи проект за подземната връзка, който да се реализира след време. „Проведени са разговори със собственици на обекти в района за преминаване на археологически пасаж. Идеята е този пасаж да преминава през трасето на една сграда, която е идентифицирана като базилика с много богато украсена мозайка. Тя се датира към периода на Константин Велики”, съобщи зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

В момента общината започва консервацията на Западната порта на Сердика. Там ще се направи парк със сцена за концерти и представления.

Археологическият комплекс включва участък от крепостна стена, петоъгълна кула и улица, която е достигала до източната порта. Така пространството ще стане

 

 Още за терени парцели земи имоти Тук

истински музей на открито

 

като входът ще е откъм улица „Княз Борис I“. Разкопаването на Западната порта започва още през 1974 г. във връзка със строежа на „Булбанк”. Тогава е открит терен от 60 метра, като на едно от нивата е разкопана църквата „Свети Спас” от XV век. Останките от храма са експонирани в основата на банката в началото на 90-те години. За проекта са отделени около 1 млн. лева, а парите са по т. нар. Норвежка програма. С тях ще се укрепи и свлачището по улица "Джордж Вашингтон". Технологията е разработена от най-добрите специалисти у нас и гарантира качествено изпълнение.

"Западната порта на вътрешния град е от средата на I век. След това, по времето на управлението на император Марк Аврелий, тя е била укрепена", обясни д-р Чобанов.

Той добави, че съоръжението е било надграждано и подсилвано чак до VI век. Около него вече е разкрит околовръстният път на града. Намерена е

 

предполагаема базилика с парадни входове

и мозайка от времето на император Константин Велики, който е превърнал града във важен център в Римската империя.

„В това голямо вкопаване, което интерпретираме като ров пред крепостните стени, открихме дървена подпора-дървена конструкция, която вероятно е от мост над този ров точно пред крепостните стени”, каза гл. ас. д-р Илияна Борисова - Кацарова от СУ "Св. Климент Охридски". Според археолозите това е изключително откритие, тъй като дървесина в толкова добро състояние много рядко се открива в страните с умерен климат . „Направихме всичко възможно след като документирахме ситуацията да я засипем отново за да я съхраним за бъдещето, евентуално когато има възможност да бъде експонирана и включена в експозиция”, каза още д-р Кацарова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване