06/30/16 08:25
(http://www.klassa.bg/)

Путин и Ердоган топят ледовете

 Москва и Анкара затварят кризисната страница в отношенията си. Това стана ясно в сряда след телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Инициативата за разговора бе на Москва, като това е първото общуване между държавните ръководители след повече от седем месеца пълно отсъствие на каквито и да било двустранни контакти.

          Източник от администрацията на Ердоган разкри, че разговорът е продължил около 40 минути и е бил „много продуктивен и позитивен“. От Кремъл пък заявиха, че двамата лидери се договорили за лична среща. Преди това - на 1 юли, външните министри на Русия и Турция ще разговарят в Сочи в рамките на заседание на страните от ЧИС. Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха през ноември м.г., когато турските ВВС свалиха в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята. Разговорът между Путин и Ердоган се проведе, след като турският президент изпрати до руския си колега послание, в което изказа съболезнования за гибелта на руския летец и изрази съжаление за случилото се. По време на беседата беше обсъдено „нормализирането на отношенията между двете страни и бе подчертана важността на двустранното сътрудничество“, се казва в съобщение на прес службата на турския държавен глава, предадено от РИА Новости. „Бе подчертана и необходимостта от активизиране на международното сътрудничество в борбата с тероризма“, информира Кремъл. В официалното съобщение се казва, че посланието на Ердоган до Путин е „създало предпоставки за затваряне на кризисната страница в отношенията и за започване на процес на възобновяване на съвместната работа по редица въпроси“. Руският президент е обещал на турския си колега да поръча на правителството да започне преговори с Анкара за възстановяване на сътрудничеството и в частност за отмяна на ограничението за пътуване на руски туристи в Турция. В замяна Москва ще настоява за предприемане на мерки за осигуряване на сигурността на туристите в южната ни съседка.

          По време на разговора си с Ердоган Путин е изразил и своите съболезнования във връзка с кървавия атентат на летище „Ататюрк“, предаде РИА Новости.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване